fbpx

Els mòbils desplegables de Samsung es trenquen. Els videojocs poden ajudar a reconstruir la catedral de Notre Dame.

El producte estrella de l’últim Mobile World Congress és tan fràgil com alguns temien.

Els protagonistes del Congress de fa un parell de mesos van ser els smartphones de Samsung, Huawei i altres marques, que es despleguen per transformar-se en tauletes. El primer en arribar a les botigues havia de ser el Galaxy Fold de Samsung, que s’ha de començar a vendre la setmana que ve als Estats Units per uns 2.000 dòlars. Però ja veurem si la data es manté, perquè les primeres unitats de mostra que han arribat a mans dels usuaris han començat a donar problemes. Alguns dels que circulen tenen defectes a la pantalla flexible, que en alguns casos presenta petits bonys al punt per on es doblega, i en d’altres la imatge fa pampallugues o bé la meitat de la pantalla deixa de funcionar. El pitjor és que aquests aparells els tenien periodistes de mitjans de comunicació de gran audiència, com CNBC i Bloomberg, que després de poques hores dient que l’aparell els agradava molt, els ha faltat temps per explicar amb tots els detalls com els havia fallat.

Cal dir que en algun cas el periodista va confondre la capa superficial de la pantalla flexible amb un protector de pantalla i el va arrencar per error, i Samsung s’ha agafat a això per justificar els problemes. Però l’empresa coreana comença a agafar fama de precipitar-se traient productes al mercat. Quan el problema de fa dos anys amb les bateries incendiàries del telèfon Galaxy Note 7 ja estava gairebé oblidat, ara els passa això amb el Galaxy Fold. Veurem com segueix.

Amb 900 milions d’euros en donacions ja compromeses, quan els francesos es posin a restaurar Notre Dame no els faltaran diners, però tampoc plànols.

No, perquè hi ha al menys dues reproduccions digitals de la catedral de Paris. Per una banda, l’historiador Andrew Tallon es va passar cinc dies a dins fent un model tridimensional complet amb format per mil milions de punts captats per un escàner làser amb una precisió de mig centímetre, combinats amb fotografies esfèriques de l’interior fetes des de 50 punts diferents.

Però a més, l’empresa de videojocs Ubisoft també ha posat a disposició dels restauradors totes les dades que van fer servir els seus dissenyadors per crear el joc Assassin’s Creed Unity, que passa durant la Revolució Francesa i té Notre Dame com un dels escenaris destacats. Els programadors van trigar 5.000 hores a reproduir fidelment el temple, tot i que es van permetre algunes llibertats com canviar la forma de l’agulla exterior, la que tots hem vist caure durant l’incendi, i que van haver d’inventar-se els vitralls perquè el seu disseny, a diferència de la resta de la catedral, no és de domini públic. Els oients que tinguin curiositat poden descarregar gratuitament el joc per a Windows de la web d’Ubisoft. Però s’han d’afanyar perquè la promoció s’acaba el dimecres que ve.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.