fbpx

Sant Jordi també té una cara tecnològica: la lectura digital.

L’actualitat tecnològica no s’atura ni per Sant Jordi.

Sí, avui podríem comentar altres temes, com que Samsung ha suspès la sortida a la venda del mòbil desplegable Galaxy Fold, com pronosticàvem aqui divendres passat; que Facebook ha tancat diversos grups espanyols d’extrema dreta; que WhatsApp ha bloquejat el perfil de Podemos en plena campanya electoral perquè diu que vulnera les normes d’enviament de publicitat massiva; que el debat electoral a quatre d’aquesta nit a Atresmedia es rodarà amb resolució 8K per veure’l poc després a Vimeo en diferit si tens un televisor Samsung 8K; o fins i tot que el Parlament Europeu ha aprovat unificar la informació biomètrica de tots els ciutadans comunitaris en una única base de dades d’identitats.

Però avui és Sant Jordi i serà millor que parlem de la lectura digital, arrel d’una taula rodona sobre el tema que s’ha fet aquest matí a la biblioteca de l’Universitat Politècnica de Catalunya. Allà s’ha comentat que el 23% dels lectors espanyols ja llegeixen llibres en format digital, inclòs el 6% que ja no en llegim cap en paper. Però també ha sortit una altra dada rellevant: només el 21% dels lectors digitals compra els llibres, mentre que l’altre 79% els descarrega sense pagar. Aquest fet espanta els editors fins al punt que mentre els segells grans publiquen simultàniament les novetats en els dos suports, els segells més petits encara eviten el llibre electrònic. També s’ha lamentat que l’administració no promocioni més el servei eBiblio de préstec de llibres digitals a les biblioteques públiques, especialment útil per als lectors que viuen en zones rurals i per als qui no es poden permetre comprar llibres. L’evolució cap a la lectura digital és especialment ràpida en el món acadèmic: les biblioteques de l’UPC ara presten la meitat d’exemplars que fa quatre anys, però en el mateix període gairebé s’ha duplicat la quantitat de descàrregues de capítols de llibres electrònics, dels quals la universitat porta editats més de 800 títols.

La lectura digital segueix creixent. Una llàstima que els autors no et puguin signar les edicions electròniques dels seus llibres.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.