Tres propostes per #SantJordi2019

Avui tindrem una altra diada de Sant Jordi gens normal. En plena festa grossa de la cultura a tot el país, a Madrid hi ha ciutadans catalans honorables compareixent davant un tribunal, d’altres són a milers de kilòmetres de distància per esquivar el mateix destí, i encara uns altres hauran de fer front divendres que ve a una fiança desmesurada (5,8 milions d’euros!) per haver ajudat a posar unes urnes. Reconec que inicialment havia pensat no comprar cap llibre avui i destinar tots els diners a la Caixa de Solidaritat amb les persones represaliades polítiques, que permet fer front a les despeses jurídiques i /o responsabilitats econòmiques que reben persones físiques com a conseqüència d’actuacions emmarcades en el procés cap a la independència per participar d’accions cíviques, pacífiques, no-violentes i democràtiques.
Però això seria permetre que la repressió perjudiqui la cultura encara més del que ja ho ha fet fins ara. Per això he decidit fer una altra cosa: avui compraré tots els llibres que em vingui de gust, sigui per regalar-los o per llegir-los, i aquest vespre ingressaré a la Caixa de Solidaritat la mateixa quantitat de diners que hagi gastat avui en llibres i roses. Us convido a fer el mateix.
[Actualització 17:05] Marta Rojals parla avui a Vilaweb de la Caixa de Solidaritat: I mentrestant, què en traiem de ser dos milions?
Cinc llibres recomanats
Si teniu interès en llibres relacionats amb la tecnologia, aquests són alguns dels que he conegut darrerament:
- Armas de destrucción matemática (Cathy O’Neil, Capitán Swing 2017). Com el big data augmenta la desigualtat i amenaça la democràcia.
- Todo el mundo miente (Seth Stephens-Davidovitz, Capitán Swing 2019). El que Internet i el big data poden dir-nos sobre nosaltres mateixos.
- L’absolut digital (Josep Lluís Micó, Publicacions de l’Abadia de Montserrat 2018). Relacions i negocis entre persones i màquines.
- AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order (Kai-Fu Lee, Houghton Mifflin Harcourt 2019). China, Silicon Valley i el nou ordre mundial.
- Resistencia digital (Críptica, Descontrol 2019). Manual de seguretat operacional i instrumental per a smartphones.
Faig les recomanacions una mica a contracor, perquè només el de Kai-Fu Lee està disponible en edició digital. Els altres quatre només es poden llegir en paper. Tot plegat no és gaire digital, oi?
Una taula rodona a l’UPC
Acabo aquest apunt amb una mica d’autopromoció. Quan sortiu al carrer, us convido a passar per la Biblioteca Gabriel Ferraté del Campus Nord l’Universitat Politècnica de Catalunya. A les 12:00 s’hi fa una taula rodona sobre lectura digital moderada per Pepe Zapata, director del Tr3sC, on participaré en companyia d’Elvira Caneda, experta en lectura digital; Marisol López, directora de l’àrea de Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya; Arantza Larrauri, directora de Libranda; i Dídac Martínez, director de Biblioteques de l’UPC. Si veniu, m’agradarà saludar-vos.