fbpx

#28A: com seguir amb el mòbil l’escrutini de les eleccions generals

“Unes eleccions decisives”, “els indecisos són la clau” i altres llocs comuns, acompanyats per declaracions de candidats a peu d’urna, reculls d’enquestes i les elucubracions dels sospitosos habituals sobre futurs pactes postelectorals ompliran avui hores de televisió i de ràdio, acompanyades d’infografies espectaculars sobre els resultats de les eleccions generals espanyoles. Podeu entretenir-vos amb tot plegat o anar directament a la font de les dades amb el vostre telèfon mòbil i trobar-hi la informació que us interessa.

L’eina fonamental és l’aplicació mòbil oficial del Ministerio del Interior, disponible per a dispositius amb sistema Android i per a iPhones. Hi podeu consultar el cens, els percentatges de participació (inclosos els avenços de les 14:00 i les 18:00) i els vots obtinguts per cadascuna de les candidatures al Congreso i al Senado, tot això a escala estatal, per comunitat autònoma, per província i per municipi. Els qui seguim de prop la política local hi trobem a faltar les dades per mesa o per col·legi, però en unes eleccions generals no és una informació rellevant. En tots els casos es poden comparar les dades amb les de les anteriors eleccions generals, de l’any 2016.

Tot fa preveure que els pactes postelectorals tindran especial importància en aquesta ocasió de cara a la formació de govern. Avui no es decidirà res en aquest sentit, però si voleu fer volar coloms, disposeu del Pactòmetre de TV3 i Catalunya Ràdio, els mitjans públics de la Generalitat de Catalunya. Inicialment està carregat amb les dades del baròmetre més recent del CIS, però entenc que a mesura que vagin arribant dades reals s’anirà actualitzant amb aquestes.

Respecte a dades en temps real, si teniu coneixements de programació podeu accedir al JSON del Ministerio mitjançant la URL que figura en aquest tuit de Darío Castañé:

Òbviament tots els mitjans aspiren a capturar audiència amb grans desplegaments informatius electorals. Curiosament, no n’he trobat cap que proporcioni informació de la jornada mitjançant altaveus intel·ligents. Però al menys Amazon ha trobat una solució perquè Alexa no quedi com una indocumentada. Li he demanat qui guanyarà les eleccions i mireu què m’ha contestat:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.