fbpx

El primer bombardeig de la història en resposta a un ciberatac.

ciberatacs-ciberespai-palestina-israel-hamas-gaza

La frontera entre la guerra convencional i la cibernètica ha desaparegut a Palestina.

Ja fa tres anys que la OTAN considera el ciberespai com el cinquè camp de batalla, a més de la terra, el mar, l’aire i l’espai exterior. I sovint s’ha dit que les guerres del futur seran cibernètiques i els hackers els nous soldats. De fet, aquest futur ja és aquí: fa uns mesos explicàvem que el govern japonès està provar de hackejar els milions de dispositius connectats que hi ha a les llars del país per verificar la seva seguretat de cara a possibles ciberatacs, i l’exèrcit del mateix país ha reconegut que està programant un virus per defensar-se d’eventuals agressions de l’enemic.

Però el que no havia passat fins ara és que un exèrcit fes servir armes convencionals per atacar hackers en el marc d’un conflicte armat en curs. Dissabte passat, l’aviació israeliana va bombardejar l’edifici de la franja de Gaza des d’on diu que treballaven els hackers de Hamas encarregats de llençar ciberatacs contra l’estat d’Israel. Els portaveus de les forces de defensa israelianes han publicat el vídeo del bombardeig, expliquen que abans de contraatacar amb bombes ja havien aturat l’atac digital i com sol passar en aquests casos, asseguren que han deixat Hamas sense cap capacitat operativa en l’entorn digital. En canvi no han donat cap detall sobre quin tipus d’agressió cibernètica ha originat el contraatac, però és sabut que Hamas porta anys aconseguint segrestar els drons militars israelians que sobrevolen la franja de Gaza.

Val a dir que l’any 2015, l’exèrcit dels Estats Units ja presumia d’haver aniquilat a Síria fent servir un dron el ciutadà britànic Junaid Hussain, que considerava el líder dels hackers vinculats a Estat Islàmic. Però aquella operació es va planificar durant mesos, mentre que el bombardeig de dissabte passat sembla ser el primer de resposta immediata en el marc d’un conflicte actiu.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.