fbpx

Google Assistant i les persones amb dificultats de parla; Apple TV arriba a les teles Samsung; i impressió 3D industrial

A l’espai setmanal “Amb xarxa o sense” del Matí de Catalunya Ràdio he destacat el projecte Euphonia de Google per fer que la seva majordoma digital Assistant pugui entendre les ordres de les persones amb dificultats de parla, com són els afectats d’esclerosi i Huntington i els tartamuts. Una iniciativa imprescindible si realment la interacció amb els dispositius ha d’evolucionar cap a l’ús de la veu que ja vaig destacar a la meva crònica del recent congrés I/O.

També he ressenyat l’arribada de l’aplicació Apple TV i la compatibilitat amb AirPlay 2 als models més recents de televisors connectats Samsung, una novetat que ja havíem anunciat la nit abans a l’espai diari del Catalunya Vespre. (Per cert, ja esteu subscrits al nostre podcast?)

El convidat a la primera part de l’espai ha estat Ramon Pastor, vicepresident d’HP i director general del negoci d’impressió 3D de la multinacional, que té la seu a Sant Cugat del Vallès. Fa uns mesos vaig visitar-la i en vaig fer aquesta crònica. També us suggereixo aquest article de fa vuit anys a l’Ara on descobria la tecnologia, aleshores encara incipient.

En Genís Roca ha comentat el nou filtre Genderswap de Snapchat que transforma qualsevol foto d’una persona en el seu equivalent del gènere oposat, destacant que ens permet als mascles posar-nos en el lloc de les dones. Té tota la raó. En relació amb aquest tema, he recordat que al mateix I/O (veure enllaç més amunt), Google va assegurar que està retocant els seus algoritmes de reconeixement d’imatges per eliminar el biaix de gènere. Per exemple, a les imatges de metges donarà més pes a la presència d’una bata blanca o d’un estetoscopi que al gènere de la persona que els porta, per tal d’evitar que a les cerques d’imatges de metges surtin gairebé sempre homes, com passa actualment.

La Mariola Dinarès ha anunciat la iniciativa del seu Popap per demanar a TripAdvisor, conjuntament amb Softcatalà i la Plataforma per la Llengua, que admeti els comentaris escrits en català, que ara esborra. L’any 2015 ja ho denunciava en aquest article a l’Ara. A l’estudi he recordat la meva postura al respecte, comparant-la amb la campanya pel Twitter en català que vaig impulsar fa anys, i m’he compromés a participar en la promoció de l’etiqueta #TripAdvisorCAT a Twitter, cosa que he fet a l’hora acordada, però en aquests termes crítics:

En aquesta ocasió no he comentat cap ferramenta, perquè hem tingut l’estudi a vessar d’objectes impresos en 3D, des d’una nina Mariquita Pérez personalitzable fins a una bota de Madonna amb el tacó creat amb la citada tecnologia.

Tot això, més les intervencions de l’Albert Murillo i en Pol Gisé, ho podeu escoltar aquí (per a tots els que ens ho demaneu: l’espai no té podcast, ens sap greu):

@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.