fbpx

Un congrés a L’Hospitalet analitza com la tecnologia transforma l’aprenentatge

A les ponències de l’ITworldEdu d’ahir i avui s’ha pogut veure com l’efecte de les eines digitals en l’ensenyament va més enllà de si es fan servir o no ordinadors a l’aula. El ponent principal del congrés, Sugata Mitra, arriba al punt d’assegurar que si els nens disposen d’accés a la xarxa aprenen més sense la supervisió d’un adult, de manera que el nou rol dels professors ja no és donar informació als alumnes, sinó fer-los les preguntes que han de respondre amb les eines que tenen a l’abast.

Al congrés també s’han vist diverses plataformes de campus virtual per a escoles. La catalana ClickEdu aplica l’anàlisi de dades massives (el big data) per detectar com afecten l’absentisme o les activitats extraescolars al rendiment acadèmic de l’alumne, i la intel·ligència artificial per identificar patrons de semblança o diversitat entre alumnes a l’hora de formar els grups classe, i fins i tot recorda els ex-alumnes perquè els mestres puguin tornar a fer servir tècniques que els havien funcionat en cursos anteriors.

A l’ITworldEdu, els 500 assistents, la majoria mestres y professors, també han vist com més dun centenar d’escoles de la comunitat de Madrid detecten amb un videojoc la presència d’alumnes dislèxics a les aules per tractar-los com cal. La doctora Núria Salán, de la societat catalana de tecnologia, ha recordat la quantitat de dones injustament oblidades als llibres de text malgrat haver inventat coses que fem servir cada dia, com a revulsiu per fomentar les vocacions tecnològiques entre les noies. I el Centre de Seguretat de la Informació de la Generalitat ha donat consells per a una internet segura, a partir de dades tan curioses com que les nenes són més prudents amb els permisos de les aplicacions del seu mòbil però els nens les tenen més actualitzades.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.