fbpx

[Actualitzat] Google deixarà sense Android els mòbils de Huawei

Els telèfons mòbils de Huawei existents deixaran de rebre les actualitzacions del sistema operatiu Android de Google i els de nova fabricació ja no podran portar-lo incorporat. Segons Reuters, Google ha suspès totes les relacions comercials amb l’empresa xinesa que impliquin qualsevol transferència de hardware o de software, en aplicació de l’ordre executiva que el govern Trump va publicar el dijous 16 i que prohibeix les empreses dels EUA mantenir negocis amb companyies que siguin propietat o estiguin sota control de governs adversaris.

La primera mesura concreta derivada de l’ordre va ser incloure Huawei en la llista negra d’empreses proscrites. Una de les primeres conseqüències va ser formalitzar el veto que les operadores de telecomunicacions dels EUA ja aplicaven de facto a la compra d’equipaments de xarxa de Huawei. Però el bloqueig també funciona en sentit contrari: tal com pronosticàvem el mateix dijous al Catalunya Vespre de Catalunya Ràdio, les empreses nord-americanes tampoc podran subministrar productes a Huawei. La primera a suspendre les relacions ha estat Google, però al darrere podrien anar altres com Intel i Qualcomm, que li subministren components per als seus equipaments de xarxa.

La impossibilitat de disposar de noves versions d’Android en els seus telèfons poden ser molt greus per a Huawei, ja que no tenir accés a les actualitzacions pot acabar fent els seus aparells incompatibles amb moltes aplicacions. La firma xinesa també haurà de buscar una alternativa per als seus mòbils futurs, que podria ser la variant AOSP de codi obert d’Android -no afectada per l’embargament de Trump- però també el sistema operatiu mòbil propi en el que Huawei porta anys treballant malgrat que fa uns mesos hi va treure importància. En qualsevol cas, els aparells deixaran d’accedir al catàleg d’aplicacions Google Play, motiu pel qual agafa especial rellevància l’alternativa pròpia de Huawei, anomenada App Gallery, on els creadors d’aplicacions han de decidir si publiquen o no els seus productes (molts dels quals també són d’origen nord-americà, i per tant també estan afectats per l’embargament).

Però Google també sortirà perdent si Huawei ha de deixar d’usar Android en els seus telèfons: es tracta de la segona marca de mòbils més venuda al món, i si deixa de fer servir Android, la quota de mercat del sistema operatiu baixarà considerablement. I per altra banda, Huawei va comprar l’any passat components per valor de 11.000 milions de dòlars a empreses nord-americanes com les citades Intel, Qualcomm i Micron, que ara hauran de renunciar a aquestes vendes. És per això que dijous passat déiem que Trump s’ha disparat al peu. Per no parlar de la possibilitat que la Xina contraataqui amb una prohibició en sentit contrari. Només cal recordar que la majoria dels iPhones estan fabricats al país asiàtic.

Seguirem pendents de l’evolució d’aquesta notícia.

Actualitzat (08:50): Google assegura que tot i acatar les restriccions del govern dels EUA, serveis com Google Play i Protect seguiran funcionant als dispositius Huawei existents.

Actualitzat (10:11): Infineon també suspèn el subministrament dels seus xips a Huawei. Si més no, això diu Reuters. Segons Nikkei Asian Review, la font original de la notícia, Infineon és un proveïdor relativament petit de Huawei, amb una facturació anual d’uns 100 milions de dòlars. Però té la seu a Alemanya, de manera que es tracta del primer cas d’empresa aliena als EUA que aplica el veto del govern Trump.

El conflicte entre EUA i la Xina amb Huawei com a primera víctima ha estat un dels temes d’actualitat a El Matí de Catalunya Ràdio:

Els companys de TV3 han vingut a Cardedeu per fer-me intervenir en directe sobre el tema al programa Els Matins dirigit per Lídia Heredia:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.