fbpx

El bloqueig de l’empresa britànica ARM a Huawei la perjudica encara més que el de Google amb Android

arm

Albert, creus que el bloqueig de l’empresa britànica ARM a Huawei la perjudica encara més que el de Google amb Android.

Sí, perquè mal que bé, Huawei ja tenia preparat un sistema operatiu alternatiu a Android. En canvi, tot i que l’empresa xinesa es fabrica ella mateixa els processadors per als seus telèfons de gamma alta, tant aquests com els que li compra a MediaTek o a Qualcomm per als models més barats fan servir l’arquitectura interna d’ARM, que consumeix menys bateria que un processador d’ordinador com els x86 d’Intel. I per aquest motiu la fan servir absolutament tots els smartphones del món, siguin Android o iPhone, a més de televisors, rellotges i electrònica per a cotxes. Si Huawei s’ha de posar ara a crear processadors propis partint de zero sense tenir llicència per fer servir el disseny d’ARM, pot perdre absolutament el tren.

I per cert, ARM és ella mateixa un exemple de com pot ser de complicada la tecnologia en un món globalitzat. Aquesta empresa de semiconductors té la seu al Regne Unit, a la zona de Cambridge, on va néixer fa 35 anys per fabricar ordinadors, però té 6.000 empleats als Estats Units, que són els que justifiquen el veto del govern nord-americà, i des de fa tres anys és propietat del grup japonès SoftBank.

El govern xinès també marca posicions en aquesta guerra.

Sí, la Xina també pot complicar-li molt les coses a tota la indústria tecnològica. Per exemple, per fabricar qualsevol component electrònic calen alguns dels 17 metalls anomenats terres rares, com el lantani, l’iterbi, el samari i el neodimi. I resulta que la Xina controla el 90% de la producció mundial d’aquests metalls. Si tanca l’aixeta, tota la industria estrangera s’haurà d’aturar. En aquest sentit, la visita que el president xinès Xi Jinping va fer ahir a una mina de metalls rars no sembla gens casual.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.