fbpx

Barcelona tindrà, el 2020, un superordinador tan potent com els que els EUA i la Xina ja tenen ara

mare_nostrum-superordinadors-supercomputació

Què et sembla la notícia del Mare Nostrum (de la que tu mateix has donat la primícia aquest migdia)?

La construcció de vuit nous superordinadors europeus és una magnífica notícia, perquè el nostre continent recuperarà una part del dèficit en capacitat de computació que pateix. Penseu que ara Europa consumeix un terç de la potència mundial de càlcul, però només genera un 6% d’aquesta capacitat, i ha de llogar la resta en superordinadors d’altres països per atendre les aplicacions de medicina personalizada, disseny de medicaments, bioenginyeria i previsió del temps.

Amb els nous equips podrem dir que Europa puja a la primera divisió mundial de la supercomputació. Però no ens pensem que serà el Barça ni el Madrid. Aquestes posicions de la lliga les ocupen Estats Units i la Xina, amb el Japó com a tercera potència a molta distància.

Posem-hi xifres.

El Mare Nostrum 5 que tindrem a Barcelona a finals de l’any que ve tindrà una potència de 200 petaflops, o 200.000 bilions d’operacions per segon, que són les que mateixes que ja pot fer ara el model més potent del món, l’americà Summit d’IBM. Però és que l’any 2021 està previst que allà ja funcioni l’Aurora, que tindrà un exaflop, un trilió d’operacions per segon. O sigui, cinc vegades més potència que el Summit actual i que el futur Mare Nostrum 5. I els xinesos encara van més ràpid: està previst que l’any que ve comencin a funcionar a la Xina no un, sinó tres superordinadors d’un exaflop, i fins i tot estan provant ja el Thiane-3, que podrà fer tres trilions d’operacions per segon.

Si vols t’ho explico d’una altra manera: a Europa ens gastarem 840 milions d’euros en vuit superordinadors amb una potència combinada d’uns 700 petaflops, mentre als EUA hauran posat 500 milions per tenir-ne un de sol més potent que tots els europeus junts. Al final és com tot, qüestió de calers.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.