fbpx

Cinc sistemes operatius (i un peu de 999 $)

apple-tvOS

También puedes leer este artículo en: Español

Tot i ser una convenció per a programadors, i per tant centrada en les eines per crear aplicacions i serveis digitals, cada sessió inaugural de la Worldwide Developers Conference (WWDC) anual d’Apple sol incloure la presentació d’algun aparell nou amb què la marca recorda als seus fidels que encara és, sobretot, una empresa de hardware. En aquesta ocasió en van ser dos: l’ordinador d’alt rendiment gràfic Mac Pro, que costarà a partir de 5.999 dòlars quan surti a la venda a la tardor; i el monitor Display XDR, amb pantalla de 32 polzades i resolució 6K, que permet treballar amb vídeos 4K sense que les eines d’edició envaeixin la imatge. El seu preu serà de 4.999 dòlars, que semblen molts fins que t’adones que ofereix prestacions semblants a les de monitors precalibrats d’estudi que costen quatre o cinc cops més. Ara, l’objecte que va generar més comentaris a la presentació, i no justament d’admiració, va ser el pedestal Pro Stand, que permet ajustar l’altura i la inclinació del monitor i fins i tot girar-lo 90 graus. Però el fet que sigui un accessori imprescindible si no vols penjar el monitor de la paret fa encara més dolorós el seu preu: 999 dòlars.

La resta de la WWDC s’ha dedicat a les noves versions dels sistemes operatius d’Apple per als seus diversos dispositius. El primer a fer acte de presència va ser el tvOS 13, per al descodificador de vídeo a la carta Apple TV 4K. La novetat més destacada és la possibilitat de donar d’alta més d’un usuari, perquè cada membre de la família tingui la seva pantalla d’inici personalitzada amb les seves preferències, historial de visionats i recomanacions. També s’incorpora una aplicació específica per al servei Apple Music que mostrarà en pantalla les lletres de les cançons, o sigui que podem esperar memorables sessions domèstiques de karaoke. Finalment,es reforça l’ús de l’Apple TV 4K com a consola de videojocs, fent-lo compatible amb els comandaments dels dispositius rivals PlayStation i Xbox.

WatchOS 6, el nou sistema operatiu per als rellotges d’Apple, inclourà aplicacions que sembla estrany que no hi fossin ja, com una calculadora, una gravadora d’àudio i un lector d’audiollibres. Menys útil sembla la nova funció de sonòmetre, que suposadament ens avisa quan ens envolta un nivell excessiu de soroll (com si amb les nostres orelles no en tinguéssim prou). En canvi, moltes usuàries del Watch agrairan la nova aplicació per registrar el cicle menstrual i calcular les dates fèrtils. Però segurament el detall més important és que els rellotges comptaran amb la seva pròpia botiga d’aplicacions i ja no caldrà instal·lar-les des del telèfon. Això converteix l’Apple Watch en un petit iPhone de canell i obre la porta a fer-lo servir com a dispositiu principal, fins i tot únic, de l’usuari.

L’iOS, el sistema operatiu dels iPhone, arribarà a la versió 13 amb l’habitual allau de retocs cosmètics i funcionals, el més evident dels quals és un nou mode fosc que s’aplicarà a les aplicacions pròpies i a les de tercers, i que s’ha rebut amb un gran entusiasme. L’aplicació de càmera oferirà moltes més opcions de retoc d’imatge, que es podran aplicar tant a les fotografies com als vídeos. La nova aplicació de Mapes sembla finalment a punt per competir amb el gegant Google Maps en igualtat de condicions. Els propietaris de qualsevol iPhone, però especialment els que no siguin de l’últim model, apreciaran que l’iOS 13 promet una millora del 30% en la rapidesa del reconeixement facial FaceID, la reducció a la meitat de la mida de les descàrregues d’aplicacions -i del 40% en el cas de les actualitzacions- i que aquestes s’engeguin el doble de ràpid que ara.

Mesures de seguretat

L’iOS 13 també reforça l’aposta d’Apple per la privadesa. Des d’ara serà possible compartir la ubicació amb les aplicacions només un sol cop, sense haver d’acceptar-ho de manera permanent. L’aplicació HomeKit de domòtica promet analitzar les imatges de les càmeres de videovigilància de la llar sense que surtin del telèfon, i permetrà guardar fins a deu dies de vídeo al núvol iCloud. La novetat més visible serà la possibilitat d’identificar-se amb el perfil Apple ID de l’usuari a les aplicacions i als serveis web, on fins ara es podia fer amb el perfil de Google o de Facebook, una possibilitat que els desenvolupadors hauran d’oferir obligatòriament. I per als llocs on calgui indicar una adreça electrònica, Apple en proporcionarà tantes d’anònimes com calguin i les reenviarà a la bústia real de l’usuari sense que aquest l’hagi de revelar.

A la WWDC també s’ha formalitzat la bifurcació del sistema operatiu mòbil d’Apple en dues plataformes: l’iPhone continuarà funcionant amb iOS, però les tauletes iPad ho faran a partir de la tardor amb el nou iPadOS, derivat de l’anterior però més adaptat al treball amb pantalla grossa i amb teclat físic. Una de les noves característiques de l’iPadOS serà la possibilitat de tenir obertes diverses instàncies de la mateixa aplicació, tal com es pot fer en un ordinador. En general, els desenvolupadors es podran plantejar la creació d’aplicacions optimitzades per a l’ús amb tauleta, sense haver de pensar també en el mòbil.

Finalment, els usuaris que prefereixin continuar fent servir un ordinador podran actualitzar l’Apple a la versió 10.15 de macOS, batejada Catalina (el nom d’una illa californiana), que serà la primera que només admetrà aplicacions de 64 bits, veurà desaparèixer el venerable programa iTunes -dividit en tres aplicacions: una de música, una de vídeo i una de podcasts- i permetrà usar l’iPad com a segona pantalla de l’ordinador o bé com a tauleta tàctil per dibuixar o signar a les aplicacions de l’ordinador. Una característica que Apple ha anomenat Sidecar.

Publicat al diari Ara
20190609

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.