fbpx

La bona notícia serà el Mare Nostrum 6

También puedes leer este artículo en: Español

Aquesta setmana els polítics han desfilat pel Campus Nord de l’UPC per fer-se la foto al Barcelona Supercomputing Center (BSC), amb motiu de l’adjudicació al centre d’un dels vuit nous superordinadors amb que la Comissió Europea (CE) aspira a recuperar una part del dèficit que pateix el nostre continent en aquest àmbit: Europa consumeix un terç de la capacitat mundial de càlcul però només en genera un 6%. És una magnífica notícia, també a escala local, perquè la potència del futur Mare Nostrum 5 (MN5) multiplicarà per 18 la de l’equip actual.

Tot i això, després de llegir-li a algun representant empresarial nostrat que “Barcelona també serà la capital mundial de la supercomputació, a més del mòbil”, crec que cal moderar l’entusiasme. En tot cas, la suposada capitalitat serà compartida, doncs el MN5 tindrà dos germans gairebé bessons a Itàlia i a Finlandia. I a més, serà només europea, ja que les 200 petaflops (200.000 bilions d’operacions en coma flotant per segon) que podrà fer la instal·lació de Barcelona quan entri en servei a començament de 2021 són les mateixes que ja fa actualment el superordinador nord-americà Summit, que durant 2020 quedarà superat pel també ianqui Aurora i per tres equips xinesos, tots ells amb un exaflop de potència (cinc cops més que el MN5). De fet, la Xina ja està provant un superordinador de tres exaflops. Imagino que és difícil no marejar-se amb tants zeros, però convindria no comparar projectes de futur amb realitats existents.

Roberto Viola, el director general de la CE responsable d’aquest àmbit (a la foto), em va reconèixer dilluns que els 840 milions assignats en aquesta ronda a la supercomputació (meitat Europa, meitat els estats) són insuficients per competir amb la Xina i els EUA. La bona notícia és que tenen previst incloure al pressupost de la CE entrant una partida de 6.000 milions, que multiplicaria per set els recursos actuals. I encara millor: Mateo Valero, l’ànima del BSC, assegura que el MN5 podrà servir per crear xips europeus de supercomputació dins l’European Processor Initiative, i evitar així de cara al futur Mare Nostrum 6 l’actual dependència de components nord-americans.

Publicat al diari Ara

20190616

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

1 Response

  1. 19 de May de 2020

    […] 4 de Barcelona té una potència de 14 petaflops i a finals d’aquest any s’espera que doni el relleu al MareNostrum 5 (MN5), que promet una potència de 200 petaflops. Un dels usos més prometedors del MN5 serà […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.