fbpx

Facebook impulsa Libra, una nova moneda digital amb pretensions d’universal.

libra

Facebook i 27 gegants digitals més volen que comencem a pagar en Libras

Així es dirà la nova divisa digital que començarà a circular per la xarxa abans de l’estiu de l’any que ve. Els consumidors podran tenir al telèfon un moneder virtual de Libras que es podrà carregar per transferència bancària o bé a les botigues que l’admetin, i amb el seu saldo podran pagar serveis digitals, productes físics o enviar diners del seu moneder al d’una altra persona, fent servir per exemple un missatge de WhatsApp. Un dels públics principals a qui s’adreça la Libra són els gairebé dos milions de persones que no tenen compte bancari però sí telèfon mòbil, com els immigrants que ara paguen per enviar diners a casa una comissió mitjana del 7% i que generen un negoci de més de 50.000 milions d’euros. Les transaccions amb Libra tindran comissions molt baixes o nul·les.

Quant valdrà una Libra?

Encara no està definit, però al voltant d’un euro o un dòlar per facilitar el càlcul mental. El valor de la Libra estarà vinculat a una cistella de divises convencionals com l’euro, el dòlar, el ien, el franc suís i la lliura esterlina. D’aquesta manera es vol descartar la volatilitat que ha afectat fins ara altres criptomonedes com el Bitcoin o l’Ethereum.

Qui hi ha al darrere de la nova moneda digital?

Està impulsada per Facebook, que amb més de 2.500 milions d’usuaris serà el principal captador d’usuaris, però també hi participen 27 empreses més entre les que hi ha mitjans de pagament com Paypal, Visa i Mastercard, telecos com Vodafone i Iliad, plataformes digtals com eBay, Uber i Spotify i diversos grups d’inversió. Cada membre de l’associació, que té la seu a Suïssa, hi aporta 10 milions de dòlars i estan oberts a captar-ne més entre empreses que facturin més de 500 milions, o valguin més de 1.000 milions en borsa, o que arribin a més de 20 milions de persones o que figurin en la llista de les 100 més prestigioses del món. És a dir, que volen captar també Google, Twitter, Apple o Samsung, per dir-ne quatre.

Un detall significatiu: cada membre de l’associació té només un vot, cosa que hauria de tranquil·litzar els que dubtin de posar diners en mans de Mark Zuckerberg. De fet Facebook ja ha promès que no creuarà les dades del moneder amb els perfils de la xarxa social.

Queda un any per veure si el públic hi confia o tot acaba en foc d’encenalls.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta 

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.