fbpx

La voracitat d’iOS i Android

apple-android

También puedes leer este artículo en: Español

Els congressos anuals on Apple i Google presenten les noves versions dels seus sistemes operatius de mòbil estan adreçats nominalment als programadors d’aplicacions -els desenvolupadors, segons la terminologia de la indústria- per tal que aquests sàpiguen amb prou temps quines funcions de les respectives plataformes tindran a l’abast. Però cada vegada més sembla que les trobades vagin en contra dels creadors de software, no al seu favor. Començant per les sessions inaugurals i durant les temàtiques de la resta de les jornades, els dos gegants digitals van desvetllant noves possibilitats del sistema operatiu que fins aleshores només formaven part d’aplicacions de tercers i generaven negoci per a aquests.

Aquesta mena de “ho has fet molt bé, però ara deixa’m a mi” es tradueix sovint en una caiguda en picat dels ingressos del desenvolupador, perquè pocs clients seguiran comprant una prestació que el telèfon ja els ofereix de sèrie. Les úniques excepcions són les aplicacions i serveis que aconsegueixen generar una comunitat pròpia d’usuaris, aliena a la del proveïdor del sistema operatiu, que en aquest cas es veu obligat a col·laborar-hi… o bé a absorbir el desenvolupador per captar el seu personal i els seus usuaris. Si jo programés per a mòbil, em faria pànic la diapositiva amb desenes de novetats menors a iOS que els directius d’Apple solen exhibir després d’esplaiar-se amb les novetats més vistoses.

Això, quan la nova versió del sistema no inhabilita directament el teu producte. Un dels motius pels que faig servir habitualment telèfons Android i no iPhones és l’aplicació ACR (Advanced Call Recorder), que em servia per gravar al mòbil l’àudio de les entrevistes que he de fer per via telefònica quan em documento per algun article. Des que el meu telèfon es va actualitzar a la versió 9 d’Android, ACR ha deixat de funcionar perquè Google ha bloquejat la possibilitat de gravar trucades -com sempre ha fet Apple-, suposadament per raons de privadesa. Jo he llençat els diners que vaig pagar per la llicència Pro, però els creadors de l’aplicació ho tenen pitjor perquè s’han quedat sense mercat. Quan creeu un producte, vigileu que el vostre canal de distribució no pugui neutralitzar-lo.

Publicat al diari Ara
20190623

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.