fbpx

Els colmados digitals sense personal fracassen.

Les botigues automàtiques de menjar no són negoci.

Fa només un parell d’anys semblava que el futur dels comerços d’alimentació havien de ser les botigues sense empleats, on els clients agafarien els productes i els pagarien amb el mòbil sense haver de parlar amb ningú. Amazon i Alibaba, els dos gegants mundials del comerç electrònic, en van obrir unes quantes en règim de proves, però altres empreses havien estat més ambicioses i han fracassat. L’agència japonesa Nikkei explica que la majoria d’aquesta mena de botigues a la Xina han acabat tancant perquè els productes que poden vendre sense intervenció d’un dependent són els que deixen meny marge. De fet, l’empresa JD.com, la segona de comerç digital més gran de la Xina, tenia previst obrir-ne 5.000 fins a final d’any però ha abandonat el projecte.

Tot i això, algunes de les tecnologies creades per digitalitzar la compra sí que han prosperat. Per exemple, la cadena Walmart fa servir càmeres de videovigilància amb reconeixement d’imatges en un miler dels seus supermercats per detectar els productes que passen per caixa sense ser escanejats, ja sigui perquè es queden al fons del carro del client o perquè l’empleat de la caixa no els passa tots per l’escàner, sigui per error, cansament o frau. Es veu que el producte que als caixers els fa més mandra escanejar són els cartrons de llet. No em facis dir per què.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.