fbpx

Què és el “blockchain”?

Un dels protagonistes del programa d’avui és la tecnologia de cadena de blocs, que potser haureu sentit anomenar com a blockchain, en anglès.

Albert, què és el blockchain?

La cadena de blocs és un sistema que manté un registre permanent de transaccions que ningú pot alterar perquè les dades no es guarden en un sol lloc, sinó de manera descentralitzada en una base de dades distribuïda entre tots els nodes que formen part de la xarxa, sense que hi hagi cap intermediari ni autoritat central. A més, aquesta base de dades és segura perquè el seu contingut està xifrat. La gràcia és que cada vegada que algun dels implicats en la cadena de blocs fa una transacció, sigui un pagament, un préstec, un lliurament o l’accés a una dada, aquesta transacció queda registrada a tots els nodes, i és això la fa irreversible.

Probablement l’aplicació més coneguda de la cadena de blocs són les criptomonedes, sobretot el bitcoin per al qual es va inventar la tecnologia. Això ha fet que el blockchain tingui certa mala premsa perquè la majoria de les criptomonedes tenen un component especulatiu.

Però la tecnologia de blockchain es pot utilitzar per a molts altres casos on les transaccions han de ser irrevocables i transparents. Per exemple, per la traçabilitat de primeres matèries, de productes acabats o de residus: al CV ja hem comentat que algunes cadenes de supermercats ja fen servir el blockchain per registrar la procedència dels productes frescos, igual que empreses de transport internacional rastregen els contenidors per saber on són en cada moment. A més, el blockchain habilita els anomenats contractes intel·ligents, que són transaccions que s’executen automàticament quan es compleixen determinades condicions: posem per cas, un client pot aplicar una penalització al proveïdor que li ha lliurat tard la comanda perquè tots els implicats saben el moment exacte del lliurament.

Qui està fent servir el blockchain?

Pràcticament tots els sectors econòmics on cal registrar transaccions estan experimentant amb el blockchain i estan creant les seves pròpies cadenes de blocs: per exemple, les empreses de l’IBEX35 tenen una cadena de blocs anomenada Alastria i fa pocs dies Facebook anunciava la creació de la moneda digital Libra que funcionarà sobre una cadena de blocs compartida entre la xarxa social i un centenar d’empreses més.

L’administració pública i els seus serveis als ciutadans també és un camp immens d’aplicació del blockchain, però crec que això ho parlaràs tot seguit amb un convidat.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.