fbpx

De la Xina als Estats Units: entre la tecnopolítica i la ciberguerra

xina-eua

Però no és de Huawei del que vols parlar, sinó del que li fan al teu mòbil quan entres a la Xina.

Recordeu que fa unes setmanes explicàvem que per entrar als Estats Units aviat hauràs d’indicar la teva identitat a les xarxes socials? Doncs això no és res comparat amb el que s’exigeix als turistes que volen accedir a la regió xinesa de Xinjian. Diversos viatgers han descrit un procés d’escorcoll que dura fins a mitja jornada i que inclou deixar el teu telèfon als funcionaris perquè hi instal·lin una aplicació espia anomenada Fengcai que descarrega als servidors del govern tots els teus missatges, totes les cites de l’agenda, el registre de trucades i explora la memòria de l’aparell buscant-hi fins a 70.000 documents diferents, entre ells contingut sobre extremisme islàmic, però també obres acadèmiques sobre l’Islam i fins i tot cançons d’un grup japonès de heavy metal.

Cal recordar que Xinjian és la província on el govern xinès està portant a terme una intensa campanya de repressió contra la població musulmana, sovint amb l’ajuda de mitjans de vigilància electrònica, o sigui que tot encaixa.

Els periodistes alemanys que han destapat aquest espionatge dels mòbils dels turistes han publicat l’aplicació espia, o sigui que si sou valents la podeu provar. I tant si ho sou com si no i heu de viatjar a la Xina, aneu pensant en portar-hi un mòbil buit, diferent del que feu servir cada dia.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.