fbpx

Les vergonyes de Facebook, al descobert després de la caiguda de dimecres.

mark_zuckerberg-facebook-instagram-whatsapp

Fa un parell de dies, els usuaris de Facebook, WhatsApp i Instagram es van trobar que algunes funcions no acabaven d’anar a l’hora. L’empresa diu que el problema ja està resolt, però tu creus que la incidència ha fet visibles alguns punts febles de la plataforma.

Sí, Martí. D’entrada hi ha un aspecte que no és un punt feble però té el seu interès. Una de les funcions que no anaven durant l’avaria era l’enviament d’imatges. La majoria dels usuaris no podien veure les fotografies que els enviaven ni les que tenien penjades. Però en el seu lloc, alguns hi veien la descripció de cada imatge tal com l’interpreta la intel·ligència artificial de Facebook, una descripció molt més prosaica del que ens pensem quan publiquem a Instagram una foto que ens emociona. Aquests textos són la lectura mecànica que fan servir els usuaris amb deficiència visual, però veure reduït el dia del teu casament, un dels més assenyalats de la teva vida a “En aquesta imatge hi surten dues persones dretes en interior” no és gaire emocionant.

També en fas una segona lectura, però.

I una tercera! Personalment penso que quedar-te unes hores sense WhatsApp o Instagram no és cap drama, que la vida és més interessant fora de les pantalles i que si les teves relacions personals o de feina depenen d’una plataforma digital, tens un problema greu. És veritat que moltes empreses, sobretot petites, han construït el seu negoci sobre els anuncis a Instagram o a Facebook, i perden ingressos quan aquests no funcionen bé. Potser farien bé replantejant-se la seva dependència de l’univers Zuckerberg.

Però és que a més, la caiguda parcial de Facebook, Instagram i WhatsApp ha tingut lloc precisament quan Facebook impulsa la creació de Libra, una nova criptomoneda digital que serviria per transferir diners entre persones i empreses justament mitjançant missatges de Facebook, WhatsApp i Instagram. Imagineu-vos que el vostre saldo en Libras queda immobilitzat per una caiguda del xat quan heu de fer una transferència. Si això li passa a un banc tradicional posaríem el crit al cel. O sigui que entenc una mica que les autoritats dels Estats Units i França li hagin demanat a Facebook que suspengui el llançament de la Libra fins que ells s’hagin mirat bé les implicacions.

Ja veiem que Zuckerberg no et cau gaire simpàtic.

No gaire. Però perquè vegis que no li tinc jurada només a ell, deixa’m acabar explicant-te que ahir dijous, en plena diada nacional dels Estats Units, el servei Apple Pay de pagaments amb l’iPhone va estar caigut durant dues hores. Cap plataforma tecnològica és fiable al 100%. Tinguem-ho present.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.