fbpx

Nova temporada 2019-2020

caixer_automàtic
peltierclem / Pixabay

Nova temporada. Però mantindrem l’objectiu d’explicar cada vespre dues noticies rellevants de l’actualitat tecnològica, mirant més enllà de les especificacions que surten al comunicat de premsa i analitzant com poden afectar la vida dels oients i la seva economia. El curs comença més o menys com va acabar, amb les empreses digitals rastrejant-nos per totes bandes, Donald Trump volent ensorrar Huawei i les operadores buscant la manera de fer rendibles les xarxes 5G. En els pròxims dies també sabrem com són els iPhone 11 d’Apple, quins cotxes elèctrics hi havia al saló de l’automòbil de Frankfurt i com son els nous electrodomèstics connectats s’han presentat a la fira IFA de Berlin.

I de tant en tant també ressenyarem efemèrides com la d’avui, que fa cinquanta anys que es va instal·lar el primer caixer automàtic.

Doncs sí, tot i que aquesta efemèride és inexacta. La premsa ho recull perquè avui fa mig segle que va començar a funcionar el primer caixer als Estats Units, concretament a Nova York en una sucursal del Chemical Bank. Però el primer caixer automàtic ja s’havia estrenat més de dos anys abans al Regne Unit: el 27 de juny de 1967 a la sucursal del Barclays Bank a Enfield, al nord de Londres.
En qualsevol cas, resulta entranyable recordar ara les màquines dispensadores de bitllets quan els diners físics tendeixen a desaparèixer. Ja fa anys que els diners no són més que bits i els consumidors els movem d’un compte a un altre amb targetes de plàstic, acostant el telèfon o el rellotge a un datàfon, captant un codi QR amb la càmera del mòbil o transferint criptomonedes.
De fet, potser aquestes vacances haureu trobat pel món botigues que ja no admeten efectiu.
I té gràcia que parlem avui d’això perquè aquest matí li he dit al meu barber que si la pròxima vegada que hi vagi encara m’exigeix que li pagui en efectiu, ja m’haurà vist prou.

Comencem cada nit a aquesta hora després de la Diada. Si no us voleu perdre cap espai us podeu subscriure al podcast amb iTunes, iVoox o Spotify o afegir-lo al resum diari de notícies de la vostra Alexa.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.