fbpx

TV3 farà servir per primera vegada la tecnologia 5G per retransmetre la Diada

5g, diada_nacional_de_catalunya

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la Generalitat de Catalunya promouen la primera transmissió amb tecnologia 5G des de dins de la manifestació de la Diada, a la plaça d’Espanya.
D’aquesta manera es vol testejar i validar els beneficis i les possibilitats que obre l’aplicació del 5G en el sector audiovisual i més concretament en les transmissions televisives en directe.
És el primer cop que una cadena de televisió fa una transmissió en directe a través de la xarxa 5G comercial des d’un entorn real, públic, obert i multitudinari a tot l’Estat.
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) fa un salt endavant en les retransmissions en directe i per primera vegada TV3 retransmetrà a través de tecnologia 5G la manifestació multitudinària convocada per les entitats sobiranistes l’11 de Setembre. Aquesta transmissió serà possible gràcies a la iniciativa de la CCMA i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública en el marc de l’aliança 5G Barcelona. La retransmissió serà possible gràcies a la xarxa 5G de Vodafone, que aporta la connectivitat a través de les antenes 5G que ja té desplegades i disponibles a la ciutat de Barcelona.

A banda de ser la primera vegada que una transmissió multicàmera de TV3 inclou aquesta tecnologia per al transport de senyal (imatge i so), serà el primer cop a tot l’Estat en què una cadena de televisió retransmet un acte en directe a través de la xarxa 5G comercial (és a dir, ja disponible) des d’un entorn real públic, obert i multitudinari.

Un equip de TV3, situat a peu de carrer des de la plaça Espanya, anirà equipat amb un telèfon intel·ligent 5G de Samsung amb la voluntat de captar el punt de vista dels manifestants. El senyal i la connexió no es fa per les vies d’enllaç tradicionals sinó a través de la xarxa de telefonia mòbil 5G de Vodafone.

A més, també es farà ús de la xarxa 5G per fer arribar el senyal d’una altra càmera que estarà situada dins una habitació de l’Hotel Catalonia Plaza. Aquesta càmera estarà connectada a la seu de TV3 mitjançant un terminal Samsung 5G i tindrà una fibra òptica de backup, cosa que suposa un canvi de paradigma, ja que habitualment la fibra òptica és l’enllaç primari, i la xarxa mòbil, el backup o secundari.

Beneficis de la 5G

Amb aquest pilot, es vol testejar i validar els beneficis de l’aplicació de la tecnologia 5G en el sector audiovisual i més concretament en les retransmissions televisives multitudinàries en directe.

El transport del senyal mitjançant 5G en un entorn real com és la manifestació de la Diada, amb gran concentració de persones i, per tant, de dispositius mòbils i trànsit de dades, permet garantir la qualitat de la connexió necessària per a una connexió de vídeo professional.

Així, les característiques pròpies que aporta la tecnologia 5G (gran ample de banda), com són l’augment de la velocitat de transmissió de dades i un retard mínim en les comunicacions respecte a les xarxes 4G (baixa latència), obren un ventall ampli de noves possibilitats que, sens dubte, transformaran la realització, els continguts i altres aspectes tècnics i professionals de les transmissions en directe de tot tipus, sobretot de les d’esdeveniments multitudinaris com és la manifestació de la Diada.

En aquest sentit, el fet que el periodista de TV3 retransmeti el senyal d’imatge i so a partir d’un equip mínim i lleuger (un telèfon intel·ligent de darrera generació amb suport estabilitzador) dona molta autonomia de moviments al redactor i acosta la retransmissió a la ciutadania, perquè permet acostar-se de manera menys intrusiva als manifestants.

L’aposta per la 5G

La participació del Departament de Polítiques Digitals en la primera retransmissió en directe via 5G de TV3 com a impulsor i coordinador del projecte a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) s’inscriu en l’aposta del govern de Catalunya per la tecnologia 5G com a motor de transformació i innovació digital i per al foment del seu ús en el si de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic en el marc de l’estratègia 5G de Catalunya.

La iniciativa es porta a terme sota el paraigua de l’aliança 5G Barcelona impulsada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, i2CAT, CTTC, Atos i la UPC, per transformar Catalunya i l’àrea metropolitana de Barcelona en un laboratori urbà obert i neutral que permeti validar i adoptar tecnologies i aplicacions 5G en un entorn real.

Polítiques digitals i administració pública

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.