fbpx

Espanya, el país del món més pendent de WhatsApp

También puedes leer este artículo en: Español

Si us demanen quina és l’aplicació de xat al mòbil més popular, és gairebé segur que respondreu WhatsApp. I no us equivocareu, perquè té 1.500 milions d’usuaris que envien 65.000 milions de missatges al dia, uns 29 milions per minut. Ara bé, aquesta popularitat va per barris, doncs la quantitat d’usuaris de WhatsApp varia segons el país. elEconomista recull un estudi de la firma eMarketer que detalla els 10 països del món amb més usuaris actius mensuals de WhatsApp. Amb les dades he fet aquesta taula on podeu veure que més d’un de cada cinc usuaris de WhatsApp del món són a la Índia, on n’hi ha 340 milions. L’estat espanyol també hi apareix, en la novena posició amb 30 milions i mig d’usuaris de WhatsApp.

Usuaris whatsapp absoluts

Més interessant, però, és veure quina proporció representen els usuaris de WhatsApp sobre el total de la població. He fet l’exercici i a la segona taula podeu veure que el panorama canvia considerablement. La Índia cau fins al vuitè lloc, perquè els seus 340 milions d’usuaris són només el 30% de la població. El mercat mundial (entre els 10 principals en xifres absolutes) on la presència de WhatsApp és més aclaparadora és Espanya: gairebé dos de cada tres ciutadans espanyols fan servir WhatsApp al menys un cop al mes. Segueixen a molta distància Alemanya i Itàlia, amb penetracions del 54% i el 53% respectivament. La resta dels països considerats presenten índexs d’ús inferiors al 50%, destacant el 21% dels EUA; allà dominen sobretot Facebook Messenger (propietat de la mateixa empresa que WhatsApp) i l’Apple Messages que inclouen tots els iPhones.

Usuaris whatsapp penetracio

De fet, la baixa penetració de WhatsApp en tres dels quatre països més poblats dels 10 considerats per eMarketer fa que l’index total d’adopció en el conjunt dels 10 sigui també baix: un 31% de mitjana. També cal dir que recordo un altre estudi on Holanda apareixia com el país del món amb un percentatge més alt d’usuaris de WhatsApp, fins i tot una mica superior al d’Espanya, però en tractar-se d’un estat amb poca població no figura en l’estudi d’eMarketer.

En aquestes condicions, entenc fins a cert punt la reticència de moltes persones a comunicar-se amb mi fent servir aplicacions de xat diferents de WhatsApp, malgrat ser conegut que l’aplicació és un punt crucial de captura de dades personals per a la plataforma publicitària de Facebook.

En una altra ocasió compararem la presència de WhatsApp amb la de WeChat, l’aplicació líder entre els usuaris xinesos.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.