fbpx

Guerra als cables

carga_sin_cables, càrrega_sense_fils, wireless_charge
Siez18 / Pixabay

También puedes leer este artículo en: Español

Com tants innovadors acaben comprovant a la força, no n’hi ha prou amb tenir una bona idea: també ha d’arribar en el moment oportú. Quan fabricants de telèfons ara desapareguts com Palm, Nokia i BlackBerry van treure fa anys models amb càrrega de la bateria sense fil, gairebé tothom s’ho va prendre com una excentricitat sense aplicació pràctica. Per complicar-ho més, hi havia diversos sistemes, incompatibles entre ells.

Ara la cosa ha canviat molt. L’any passat es van vendre al món 271 milions de smartphones carregables sense fil, gairebé una de cada cinc dels 1.400 milions d’unitats despatxades en total. La majoria dels mòbils actuals de gamma alta, siguin de Samsung, Huawei o Apple, disposen de càrrega sense fil, i a mesura que les marques vagin adoptant la funció en els futurs telèfons de gamma mitjana, la consultora Strategy Analytics preveu que d’aquí cinc anys un de cada tres mòbils venuts tindran aquesta funció. Una altra cosa és que tothom la faci servir: també durant el 2018 es van vendre 68 milions de carregadors sense fil de sobretaula i 12 milions més incorporats en cotxes. El total de 80 milions representa menys d’un per cada tres telèfons compatibles.

Sigui com sigui, ara que el mercat de la telefonia ja sembla encarrilat, el Wireless Power Consortium (WPC), l’entitat que promou la tecnologia de càrrega sense fil, s’ha fixat un nou objectiu: els petits electrodomèstics de cuina. A la fira IFA de fa uns dies a Berlín ja vaig veure funcionant el prototip d’un difusor elèctric per inducció magnètica que s’instal·la a sota de qualsevol superfície de cuina que no sigui metàl·lica i és capaç d’alimentar espremedors, batedores, bullidors d’aigua, torradores i altres petits electrodomèstics de fins a 2.200 watts de potència, sense els cables i endolls que fan tanta nosa a la cuina. Ara el WPC busca marques que adoptin el sistema i esperen que els primers aparells compatibles surtin al mercat abans d’un parell d’anys.

Publicat al diari Ara

20190922

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.