fbpx

#1-O, l’aplicació mòbil que no esborraré

Recordo perfectament el lloc i el moment on era quan vaig tenir la seguretat de que les coses anirien mal dades el dia del referèndum d’independència: a l’aeroport de Heathrow, el divendres 29 de setembre de 2017, poc abans d’agafar el vol BA482 de les 19:15 per tornar a Barcelona. Una estona abans, al cotxe que ens portava des del centre de Londres, on alguns periodistes havíem assistit convidats per Apple a una presentació privada de l’aleshores nou iPhone 8 i el rellotge Apple Watch, vaig rebre una trucada dient-me que Google tot just havia retirat de la Play Store l’aplicació mòbil On Votar 1-O, que els organitzadors del referèndum havien creat per informar els ciutadans -si més no, els usuaris de telèfons amb sistema Android- del centre de votació més proper al seu domicili.

Cal recordar que l’aparell político-judicial espanyol portava setmanes assetjant el dispositiu d’informació de la Generalitat als votants. Primer van fer tancar la web oficial del referèndum, i després es va impedir l’accés a les seves rèpliques, amb la col·laboració -més entusiasta en uns casos que en d’altres- de les grans telecos d’àmbit estatal. Per substituir les webs, els promotors del referèndum van crear en dues setmanes l’aplicació citada, que permetia consultar el punt de votació assignat indicant només el domicili de l’usuari, sense cap altra dada personal.

Captura Votar allotjada Google Play 1878422392 47387573 1057x631

Jo ja tenia instal·lada l’aplicació al meu telèfon, però després de comprovar que encara hi era i que seguia funcionant, abans d’embarcar vaig trucar a Google Espanya per esbrinar si era cert el que el meu comunicant em deia. L’aleshores responsable de premsa de Google, Anais Figueras, em va confirmar que sí: l’empresa havia rebut una ordre del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) instant-la a suprimir On Votar 1-Oct del catàleg de Google Play i l’havia executat, afegint “como siempre hacemos con las órdenes judiciales”. És aquí on vaig veure que la repressió anava de debó: una cosa és aconseguir la implicació de les telecos, sempre pròximes al poder, i una altra molt diferent fer moure des de Madrid un dels gegants digitals de Silicon Valley.

El cas és que On Votar 1-O va deixar d’estar disponible per a la seva descàrrega. Tot i això, els més de 50.000 usuaris que ja l’havíem instal·lat no només varem poder continuar utilizant-la, sinó també actualitzar-la a una segona versió que, a més de contenir els canvis d’última hora en els punts de votació, contenia també una còpia d’ella mateixa que es podia enviar directament a altres usuaris perquè la instal·lessin sense haver de passar per la Play Store.

En els dos anys que han passat des d’aleshores dec haver canviat al menys quatre vegades el meu telèfon d’ús habitual, i en cada operació de transferència de dades d’un mòbil al següent faig neteja de les aplicacions que ja no m’interessen. Però entre les que m’asseguro de conservar sempre hi ha On Votar 1-Oct. Ja no em fa cap servei, però veure de tant en tant la seva icona, amb una mà ficant una papereta dins d’una urna, em recorda que l’octubre de 2017 varem fer una cosa molt grossa, que hi ha nou persones bones engarjolades injustament -i al menys set més d’exiliades- per haver-ho facilitat, i que algun dia, benvolgut Jordi Cuixart, ho tornarem a fer.

**

També us pot interessar: El gat i la rata (digitals) de l’1-O.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.