fbpx

No us estresseu per comprar-vos un mòbil 5G

5g, smartphones

No cal que correu a comprar-vos un mòbil 5G

Més aviat no, perquè de moment trobareu molt poca cobertura i segurament abans que això millori sortiran telèfons 5G més barats. S’espera que cap a finals de l’any que ve n’hi hagi per menys de 350 euros quan els actuals ronden els 1,000.

Així es desprén del primer fòrum de l’Observatorio Nacional de la 5G que s’ha fet avui a Madrid amb participació d’operadors, subministradors de xarxes, emprenedors i representants dels sectors econòmics que s’hauran de beneficiar de la futura 5G. Una cosa clara és que la nova generació conviurà amb l’actual 4G durant molts més anys dels que ho va fer la 4G amb l’anterior 3G. Entre altres coses, els operadors encara no veuen clares les aplicacions de negoci que haurien de fer rendibles uns desplegaments de noves xarxes que a escala europea de tota Europa costarien un total de 500.000 milions d’euros, el doble de la capacitat d’invertir que tenen les operadores europees. Per això aquestes empreses estan arribant a acords per compartir antenes o fins i tot externalitzar les que tenen a firmes especialitzades com Cellnex.

De manera que els primers anys només veurem cobertura 5G als llocs d’Europa on sigui necessària, com les grans aglomeracions de persones o d’objectes connectats. I a més, com que les antenes 5G han d’estar connectades necessàriament a una xarxa de fibra òptica, allà on aquesta no arribi, sigui una zona rural o un polígon industrial, tampoc no podrà haver-hi 5G. Espanya presumeix de tenir més fibra òptica instal.lada que Alemanya, Anglaterra i França juntes, però tot i així a Corea del Sud, que és l’exemple mundial d’èxit de la 5G amb tres milions d’abonats en només cinc mesos, tenen una densitat de fibra que multiplica per set la d’aquí.

Així doncs, arribarem a tenir tots 5G algun dia?

Potser si, però no de manera immediata. Pensa que les xarxes 5G que hi ha ara només ho són en la part de l’antena, però aquesta es connecta a una xarxa 4G. Els estàndards que definiran tècnicament la 5G real no arribaran fins d’aqui a dos anys. Per tant, poseu-hi paciència i gaudiu del vostre mòbil 4G, que tampoc no està gens malament.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.