fbpx

Els CDR seran sempre nostres

big_data

También puedes leer este artículo en: Español

Entre les diverses tempestes digitals que hem patit aquesta setmana, la de més abast ha sigut probablement l’anunci que l’Institut Nacional d’Estadística (INE), homòleg estatal del nostre Idescat, ha contractat a Telefónica, Orange i Vodafone l’accés a les dades d’ubicació de les targetes SIM dels seus abonats directes durant sis dies entre el 18 d’aquest mes i el 15 d’agost de 2020 per fer un estudi detallat de la mobilitat dels ciutadans. No és una pràctica excepcional. Les telecos han de recollir necessàriament aquesta informació per donar-nos el servei que els hem contractat. Sense saber a quina antena estem connectats en cada moment, no ens podrien enviar les trucades, missatges i bits que ens afecten. L’acumulen en una base de dades anomenada tècnicament CDR -sigles en anglès de Call Detail Record, registre detallat de trucades- per poder facturar-nos i, en segon terme, per poder atendre eventuals reclamacions comercials o judicials.

A banda de la seva inoportunitat, la iniciativa de l’INE sorprèn pel seu gran abast: de manera anònima i agregada -tot i que l’organisme estatal de protecció de dades ja ha demanat explicacions- s’observaran el 78,5% dels gairebé 54 milions de targetes SIM que hi havia actives a Espanya a finals d’agost, segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Només en quedaran fora el 13% de l’operadora MásMóvil i el 8,5% de les marques virtuals. Com a contribuent trobo molt bé que l’administració faci servir l’anàlisi de dades massives, que resulta molt més precís i eficient que les enquestes personals. Però veient que l’INE destinarà, segons Efe, mig milió d’euros públics a comprar les dades, potser aquest conjunt d’informació, sent com és anònima i agregada, també s’hauria de posar a l’abast de la ciutadania en forma de dades obertes perquè qualsevol pugui analitzar-les de manera complementària al que faci l’organisme públic. Ja que els pagarem, aquests CDR també són una mica nostres.

Publicat al diari Ara
20191103

Ampliació: L’INE ha publicat un document (descarregar PDF) explicant els detalls del projecte, anomenat Estadística Piloto sobre Movilidad a partir del posicionamiento de teléfonos móviles (Censos de Población y Viviendas 2021).

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

1 Response

  1. 14 de April de 2020

    […] Els CDR seran sempre nostres […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.