fbpx

Els sms de Pablo Casado

sms_pablo_casado

Aquesta tarda, a poques hores d’acabar-se la campanya electoral, 1,2 milions de persones de tot l’estat han rebut als seus mòbils un missatge de text de Pablo Casado demanant-los el vot en les eleccions de diumenge “per sumar una nova majoria de canvi a Espanya davant la crisi econòmica i el desafiament separatista”. El missatge acaba amb un enllaç a un vídeo electoral del PP.

D’on poden haver tret tants números de mòbil?

Els han comprat a una agència que segons eldiario.es es diu Iberinfo. A la web d’aquesta empresa pots comprar per 165 euros una base de dades de 12 milions de noms, adreces i números de telèfon de particulars i empreses, però té tota la pinta de ser un bolcat de les pàgines blanques i grogues, i aquestes no inclouen números de mòbil.

Més aviat sembla que l’agència ha construït la base de dades pels seus mitjans, a partir d’altres campanyes comercials. Molts receptors del missatge asseguren que ells no han donat permís per rebre SMS d’aquesta mena, però segurament no en són conscients, perquè potser van donar el consentiment més o menys implícit quan van participar en alguna promoció, un concurs o una votació televisiva.

SMS i no WhatsApp? No fa antic, això?

Pot ser. Hi ha qui diu que el votant potencial del PP és més de SMS que de WhatsApp. Però en realitat el motiu és un altre: garantir la difusió. El SMS és el mínim comú denominador de la comunicació per mòbil: absolutament tots els telèfons en poden rebre, fins al punt que són el mitjà de comunicació amb més audiència del món. En canvi, altres canals requereixen que el destinatari tingui un smartphone amb alguna aplicació instal·lada. El que sí et reconec és la ironia de que el PP faci servir els SMS després d’haver perdut les generals del 2004 per de la famosa campanya del ‘Pásalo’.

Hi ha qui li retreu a Casado l’ortografia del seu SMS d’avui, perquè el text no porta accents.

Això també té una explicació tècnica. No tots els telèfons tenen capacitat per mostrar vocals accentuades fora de la lletra ‘e’. Per això es deuen haver curat en salut i han evitat els accents per fer llegible el missatge en tots els casos.

Quant els pot haver costat aquest enviament massiu?

El preu de mercat per enviar 1,2 milions de SMS és d’uns 70.000 euros. Segons fonts del sector, el preu majorista d’un enviament així ronda els 40.000 euros, de manera que fer-lo li deu haver costat al PP al menys 50.000 euros.

També hi ha qui dubta de la legalitat de l’enviament

Sí, però el PP ha assegurat a Efe que l’enviament és completament legal, però quan parlis amb l’advocat Victor Rosselló a la segona hora del Catalunya Nit, estaria bé demanar-li com encaixa aquesta campanya en la legislació vigent de protecció de dades, en les excepcions sobre propaganda política que el Tribinal Constitucional va tombar, i si és correcte que el missatge no inclogui informació per donar-se de baixa.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.