fbpx

El valuós liti per a les bateries del subsol de Bolívia: un dels motius per desfer-se d’Evo Morales

evo_morales

El cop d’estat a Bolivia que ha fet Evo Morales fora de la presidència del país té a veure, també, amb la tecnologia.

Si més no, indirectament. Segons el Servei Geològic dels Estats Units, Bolívia té dins del seu territori unes reserves de nou milions de tones de liti, la segona concentració d’aquest material més gran del món, només per darrere de les d’Argentina. I a sobre, a diferència de les d’altres països, les reserves bolivianes encara estan per explotar, i per això són de gran interès per diverses indústries, començant per la d’electrònica. Més de la meitat del liti que s’extreu al món es fa servir per fabricar bateries, des de les de telèfon mòbil fins a les que impulsen els cotxes elèctrics i híbrids. I el seu preu gairebé s’ha triplicat en menys de cinc anys.

No dic que a Evo Morales l’hagi tombat exclusivament la mineria global, però sospito que als sectors econòmics vinculats amb les primeres matèries no els fan gaire gràcia els governs bolivarians que prefereixen explotar ells mateixos els recursos naturals dels seus països. Digue’m malpensat.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.