fbpx

Per què no posen la telefonia 5G en unes altres freqüències i ens eviten haver de resintonitzar l’antena de la tele?

Life-Of-Pix / Pixabay

Doncs perquè no queden gaires freqüències disponibles per als usos actuals, i els canals de TV són més fàcils de traslladar des que es van digitalitzar amb la TDT. I la banda que ara ocupen és la de 700 MHz, una freqüència prou baixa per facilitar la propagació de les ones de ràdio de la 5G i permetre que penetrin a dins dels edificis, cosa que no fan les freqüències més altes de 3.500 MHz que s’estan fent servir fins ara. Per això els primers mòbils 5G només funcionen bé al carrer i no gaire lluny de les antenes.

En canvi, quan les operadores puguin emetre per les freqüències baixes on ara hi ha la TDT podran oferir cobertura en interiors, imprescindible per connectar objectes industrials i urbans, com un comptador elèctric o un cotxe al tercer pis d’un pàrquing soterrani. En aquest sentit, la 5G funcionarà millor que la 4G, que treballa a freqüències una mica més altes, en la banda dels 800 MHz on fins fa cinc anys també hi havia canals de TV.

Això de la capacitat de propagació de les freqüències altes i baixes potser s’entendrà millor si fem un símil amb el so. Si tapeu un altaveu amb una roba gruixuda o l’amagueu al darrere d’un moble, deixareu de sentir els sons aguts, es a dir les freqüències altes; en canvi, els sons greus, que son els de freqüència baixa, continuaran sentint-se. Doncs amb la telefonia mòbil passa el mateix.

Per si us serveix de consol, heu de saber que els televidents no seran els únics afectats pel trasllat de canals. També s’hauran de resintonitzar la majoria dels micròfons sense fils que ara fan servir tots els cantants, conferenciants i tertulians de televisió, que també treballen al voltant dels 700 MHz.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta https://twitter.com/albertcuesta?lang=ca
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.