fbpx

Merkel i Macron ensopeguen amb els bits

También puedes leer este artículo en: Español

Els mandataris dels dos estats que marquen la pauta de l’Unió Europea han tingut aquesta setmana dificultats relacionades amb la tecnologia. La cancellera alemanya s’ha hagut d’enfrontar al seu propi partit, la CDU, per no haver-se mostrat prou ferma amb la firma xinesa Huawei. Al congrés que els cristiano-demòcrates alemanys fan aquest cap de setmana a Leipzig, la ciutat de Bach, estava previst debatre una moció per instar el govern federal de Merkel a prohibir l’ús d’equips de Huawei en els desplegaments de noves xarxes de mòbil 5G, apel·lant a suposats riscs de seguretat. De fet, el govern va promulgar fa setmanes una llei que obliga les operadores a comprovar la ciberseguretat dels equipaments que instal·len, però sense vetar l’ús de cap marca. A Washington s’han emprenyat tant per l’absència de cap menció explícita de Huawei que el govern Trump amenaça amb deixar Alemanya fora de les seves aliances en matèria d’espionatge, complicant-li així la vida a Heiko Mass, ministre d’exteriors de Merkel en virtut de la coalició amb els socialdemòcrates de l’SPD.

La posició de Merkel s’explica per prudència comercial: tem que si Alemanya prohibeix els equipaments de Huawei, qui acabarà rebent són les empreses del país que fan negocis a la Xina, que és el principal soci comercial d’Alemanya. Segons el Financial Times, només l’any passat, l’intercanvi comercial entre els dos paisos gairebé va arribar als 200.000 milions d’euros i Alemanya va invertir 81.000 milions a la Xina. I amb els diners no es juga.

Emmanuel Macron, el president francès, també té muntat un bon sidral digital. El mes passat s’havien de publicar les condicions de la subhasta d’espectre radioelèctric per a prestar serveis 5G, però s’han hagut d’endarrerir tres mesos, de manera que a l’estat veí no tindran xarxes comercials fins al maig com molt aviat. El motiu són les discrepàncies entre el ministeri d’Hisenda i l’ARCEP, el regulador del sector de telecomunicacions, sobre la quantitat de freqüències a licitar i el preu de sortida de la subhasta. Orange, Bouygues, SFR i Free, les quatre operadores interessades, s’enfilen per les parets perquè diuen que així no hi ha qui planifiqui les inversions multimilionàries que hauran de fer.

Publicat al diari Ara
20191124

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.