fbpx

Aneu amb Android? Alerta que us poden haver suplantat la apli del vostre banc! Us diem com detectar-ho

malware, programari_maliciós

Alerta si teniu un mòbil amb sistema Android i feu servir l’aplicació d’algun d’aquests set bancs.

Des de fa uns dies circula un programari maliciós que pot suplantar les aplicacions mòbils de Caixabank, Bankinter, Bankia, BBVA, Evo Banco, Kutxabank i Santander per capturar les dades de targeta de crèdit o les credencials d’accés dels clients i enviar-les als malfactors perquè puguin operar amb els seus comptes bancaris o fer compres fraudulentes amb targeta. Fins i tot pot interceptar els missatges SMS de confirmació que t’envia el banc quan t’hi connectes.

El programari es diu Ginp i està molt ben fet, perquè quan l’usuari obre l’aplicació autèntica del seu banc, es col·loca just a sobre de manera que no t’adones que estas fent servir la falsa. Les dues vies d’infecció comprovades són una suposada actualització a la versió 10 d’Android que es descarrega des d’un enllaç rebut per SMS, i un anunci que et proposa instal·lar el reproductor de contingut Flash. Tot i que fa anys que Flash ja no existeix per als mòbils, es veu que encara hi ha qui pica.

Com podem saber si ja tenim el mòbil infectat? I què podem fer per evitar la infecció?

No es fàcil detectar-ho perquè el programa sap amagar-se molt bé: fins i tot s’instal·la sense icona. L’única manera és obrir l’aplicació del banc, i abans d’identificar-vos, anar al selector d’aplicacions obertes i buscar-ne una sense nom que s’hagi obert just després. Si la trobeu, no feu servir l’aplicació del banc fins que els antivirus acreditats ofereixin un remei. Respecte a protegir-se contra la infecció, el consell habitual: no instal·leu mai aplicacions que no vinguin de fonts de confiança com els catàlegs de Google o Amazon.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.