fbpx

Internet s’ha quedat oficialment sense adreces disponibles

ip address, internet

Això va passar ahir, quan l’organisme que reparteix les adreces IP a Europa va comunicar que s’ha quedat sense, de manera que no es podran afegir noves xarxes o dispositius a Internet si les empreses que disposen d’adreces lliures no les cedeixen. Fa anys que estem avisats de que això acabaria passant: la versió més popular del protocol d’Internet, la número 4, data de l’any 1981 i fa servir adreces de 32 bits, de manera que té capacitat per 4.200 milions d’adreces diferents, i cada ordinador, mòbil, robot i electrodomèstic connectat n’ocupa una, de manera que la xarxa ja no pot crèixer més.

I no hi ha solució?

Sí. Adoptar la nova versió 6 del protocol IP, que fa servir adreces de 128 bits, i per tant té espai per a 340 sextilions d’adreces. Per fer-vos una idea: si internet amb IPv4 tingués la mida d’una pilota de ping pong, amb IPv6 seria tan gran com el sol. El problema és que molts proveïdors d’internet encara no han instal·lat el nou protocol, que algú va tenir en el seu moment la genial idea de fer incompatible amb l’anterior. I fins ara, només una quarta part dels 1.000 dominis més populars d’internet són accessibles mitjançant IP versió 6. Ara tots els altres s’hauran d’espavilar.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.