fbpx

Uns ratolins, i no pas de PC, han fet “caure” el govern digital d’Estònia

Les rates tomben el govern digital d’Estònia, el més avançat d’Europa.

La república bàltica d’Estònia passa per ser una de les societats més digitalitzades del món. Allà absolutament tots els tràmits es fan per internet. Per això els ciutadans van notar de seguida que havia deixat de funcionar sense avís el portal oficial de serveis eesti.ee, on es gestionen des de les receptes mèdiques fins a la loteria estatal.

Buscant el motiu de l’avaria, els tècnics de l’agència estatal d’informàtica van trobar el motiu: era el mal estat d’un tram soterrat de 300 metres de fibra òptica als afores de la capital Tallinn, que havia estat rosegat per les rates. Ho van reparar durant la nit i el servei es va restablir en poques hores. Però és significatiu que unes bestioles aconsegueixin el que tot un exèrcit de hackers russos encara no ha pogut fer. Ves que les ratotes no fossin russes, també.

El cas m’ha fet recordar que fa gairebé 20 anys, quan jo treballava en un dels primers diaris digitals d’aquest país, la web va deixar de respondre durant la nit. Al matí següent vam descobrir la raó: la senyora de neteja havia desconnectat sense voler amb el pal de fregar el cable de xarxa del servidor, una màquina Sun que teníem a terra, a sota d’una taula. A vegades els sistemes tecnològics més avançats peten per coses molt senzilles.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta https://twitter.com/albertcuesta?lang=ca
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.