fbpx

Una de tecnogeopolítica. Crimea forma part de Rússia o no?

Depèn de a qui li demanis i des d’on t’ho miris. Fa cinc anys i mig que Rússia es va annexionar la península de Crimea, que formava part d’Ucraïna. La comunitat internacional ho considera una ocupació que ha donat lloc a sancions comercials i resolucions de les Nacions Unides. Mentestant, els russos insisteixen en que allò és territori seu. Fins ara les plataformes digitals no es pronunciaven, i tant a l’aplicació de mapes de Google com a la d’Apple, Crimea apareix sense assignar a cap dels dos estats, amb una línia fronterera a l’istme que uneix la península al continent.

Però el govern rus ha pressionat Apple perquè ho canvii, i actualment si busques Crimea a Apple Maps des d’un iPhone quan ets a Rússia, l’aplicació te la mostra com territori rus. Igualment, si busques ciutats com Sebastopol o Simferopol a l’aplicació de previsions meteorològiques d’Apple, també te les presenta com situades a Crimea, Rússia. Val a dir que això només passa amb els telèfons configurats per fer servir la botiga d’aplicacions russa d’Apple. Amb la resta dels aparells la situació no ha canviat. Però no vull ni imaginar tots els condicionants que han de tenir en compte els creadors d’aplicacions i serveis digitals. Recordeu l’enrenou que es munta quan alguna web posa Catalunya per separat d’Espanya al desplegable de països.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.