fbpx

Ja pots ser la parella lingüística de l’Alexa, que està aprenent català

altaveus intel·ligents, català, amazon alexa

Bones notícies per al català: Alexa i Google Assistant ja volen parlar-lo

Sí. Després d’uns anys en que les intel·ligències artificials només han volgut dialogar en idiomes que tenen centenars de milions de parlants, com l’anglès, l’espanyol o el xinès, ara han decidit que també han de fer-ho amb llengües més modestes, i una d’elles és la nostra. Recordaràs que fa uns mesos convidàvem els oients a entrenar en català l’algoritme de Common Voice, de Mozilla.

Doncs fa poques setmanes que Google també està buscant veus de catalanoparlants per al seu Google Assistant. Ho ha encomanat a l’empresa Lionbridge de serveis lingüístics, que paga 10 euros per llegir en veu alta davant del micròfon dues-centes frases que et mostra a la pantalla del mòbil o l’ordinador. De fet, els honoraris pugen fins als 25 euros si la veu és d’un menor d’edat, que ha de tenir permís dels pares.

I deies que Amazon també ho està fent amb Alexa.

Sí, i a diferència dels altres dos, ho fa d’una manera molt enginyosa: converteix cada sessió d’entrenament en un joc on vas passant nivells aconsegueixes recompenses virtuals com medalles segons la quantitat de frases que li ensenyes.

Si tens un dispositiu amb Alexa, només has d’activar l’aplicació Cleo, dir-li que vols ensenyar-li català i ella et va demanant -en espanyol o en l’idioma que la tinguis configurada- les coses que vol que li diguis. Podem escoltar-ne una mostra:

(si l’audio acaba dient-me que sóc el segon usuari més actiu del dia, em pots felicitar)

I per fer aquesta mena de parella lingüística, cal tenir un altaveu intel·ligent?

No, també pots fer-ho amb l’aplicació d’Alexa al telèfon mòbil. Però amb l’altaveu és més distret i potser avui, amb les ofertes de Black Friday, molts oients n’hauran comprat un.

I amb això, quan es preveu que Alexa i Google Assistant parlin en català?

No ho sabem. Ni Google ni Amazon s’han volgut comprometre a cap data. Però la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat ha publicat aquesta setmana una enquesta que diu que gairebé el 90% dels catalans voldrien parlar en català amb els seus aparells. I segur que els gegants tecnològics n’han pres nota. Ara cal que els donem moltes hores d’àudio per processar.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.

@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.