fbpx

Jutges robot i sentències per WeChat: així són els nous cibertribunals a la Xina

wechat

A dotze provincies xineses, els ciutadans ja poden intervenir en alguns judicis que els afecten mitjançant videotrucades de WeChat, la popular aplicació mòbil que els xinesos fan servir en gairebé tots els aspectes de la vida diària. Les demandes civils, moltes d’elles sobre infracció de drets d’autor i reclamacions sobre comerç electrònic, es presenten per xat i el tribunal et convoca uns dies després a la vista digital. El més impressionant de tot és que el tribunal que jutja el cas també és virtual: es tracta d’una intel·ligència artificial que dicta sentència basant-se en la documentació presentada, que es gestiona amb tecnologia blockchain, i en la jurisprudència existent. Perquè la cosa no quedi tan impersonal, el sistema li assigna al jutge virtual un avatar d’aspecte humà. No he estat capaç d’esbrinar si l’usuari pot triar per quina cara vol ser jutjat, però segur que als oients ens en venen al cap un parell.

El sistema es va posar en marxa a Hangzou al mes de març i des d’aleshores ha jutjat 118.000 casos i n’ha sentenciat gairebé 90.000. De fet, el Tribunal Suprem de la Xina estima que s’ha fet servir WeChat en més de tres milions de procediments judicials.

Mentrestant aquí encara anem parlant de com s’ha de fer la transformació digital del sistema judicial.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta 

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.