Repassem les preguntes més freqüents a Google l’any 2019

És molt pertinent fixar-nos precisament en allò que la gent cerca a Google, perquè és el cercador dominant: canalitza el 96,5% del total de cerques web que es fan a l’estat, i si atenem només a les fetes des de mòbils, són el 99%. L’única excepció a aquest domini aclaparador són les cerques d’informació sobre productes, la meitat de les quals es fan directament a la web d’Amazon.
I si els internautes confien tant en Google és per costum, però també perquè les respostes que obtenen són útils. I això té molt de mèrit, perquè es calcula que una de cada sis consultes que rep el cercador són completament noves, mai ningú les havia demanat abans, o sigui que en aquests casos la intel·ligència artificial de Google no pot reaprofitar feina que tingués feta.
Una altra cosa que té molt de mèrit: gairebé la meitat de les consultes fetes a Google contenen només una paraula o dues, i en aquestes condicions pocs cervells saben interpretar correctament què els estàs demanant.
També és cert que els usuaris busquen cada vegada més fent servir la veu, i aleshores tendeixen a ser més explícits. En aquests casos, una de cada cinc consultes comença amb ‘qui’, ‘què’ o ‘com’, fet que encaixa força amb els exemples que posaveu amb en Gerard.
Deixa’m dir-te, però, que tan interessants com les preguntes que se li fan a Google són les respostes que et dóna, i en aquest sentit el cercador és con un oracle que ho sap tot, fins al punt que un terç de les cerques ja no generen cap clic per anar a una pàgina externa, doncs l’usuari la es dóna per satisfet amb la informació que surt a dalt de tot de la pàgina de resutats, cosa que emprenya molt a les fonts originals. Aquest fenòmen encara s’accentua més quan la cerca es fa per veu amb un altaveu intel·ligent, perquè només et donen el primer resultat.
Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.