fbpx

Quan una web et diu que 25 persones miren la mateixa reserva d’hotel que tu és fals

Albert Cuesta, L@Net, Catalunya ràdio, Catalunya vespre

Recull de xifres imprecises.

La primera té a veure amb les webs de reserves de viatges.

I en aquest cas podem parlar directament de xifres enganyoses. Segur que alguna vegada, reservant per internet bitllets d’avió o habitacions d’hotel, a la web on sou us ha sortit un avís dient-vos que en aquell precís moment hi havia 12, 28 o 56 persones mirant exactament el mateix bitllet que vosaltres, i potser fins i tot això us ha fet decidir i heu acabat comprant per no perdre l’oferta. Doncs bé, sapigueu que aquesta xifra és mentida. A una investigadora de ciberseguretat li va pujar la mosca al nas, va mirar el codi de la web on estava reservant i va descobrir que els altres 38 suposats compradors eren només un número a l’atzar que la pàgina generava sobre la marxa, entre un mínim preestablert de 25 i un màxim de 48. Des que aquesta persona ho va explicar a Twitter, moltes altres han comprovat que altres webs fan exactament el mateix, i un estudi universitari assegura que més del 10% de les pàgines de comerç electrònic fan aquesta mena de trampes.

La segona xifra imprecisa és la de Samsung.

Fa uns dies la premsa anava plena recollint unes suposades declaracions del president de Samsung on presumia d’haver venut un milió d’unitats del seu telèfon desplegable Galaxy Fold. Doncs bé, l’empresa ha publicat un comunicat desmentint-ho, dient que el van entendre malament i que ell es referia a les previsions inicials de venda de l’aparell. Com que el van haver de retirar del mercat perquè fallava, les vendes reals ronden més aviat el mig milió de telèfons, que tampoc està gens mlament considerant que costa 2.000 euros. Però no és el mateix, esclar. Del que sí pot presumir Samsung és de haver venut tres de cada quatre mòbils 5G del món durant el trimestre passat.

I la tercera té a veure amb el canvi climàtic.

La vicepresidenta de la Comissió Europea ha recordat en una entrevista l’enorme consum d’energia que genera el món digital, perquè hi ha centres de dades amb servidors que cal alimentar i refrigerar. Com a exemple, Vestager assegura que només les plataformes de vídeo en streaming com Netflix, YouTube i les videotrucades per Skype consumeixen al món 200.000 milions de kilowats hora cada any, que equivalen al consum anual de totes les llars d’Alemanya, Itàlia i Polònia juntes. He consultat a Eurostat la segona part de la dada i és correcta, però encara no he conseguit esbrinar d’on han tret les xifres de consum del streaming, que sembla que procedeixen de la companyia elèctrica alemanya e-on. De moment, aquesta dada la deixo a la carpeta de dubtoses.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.