fbpx

El Top 10 dels esdeveniments tecnològics del 2019 segons l’Albert Cuesta

albert_cuesta, catalunya_nit, catalunya_ràdio

Com ha estat el 2019 tecnològic?

He repassat els espais que hem fet durant l’any gràcies a la teva confiança i al suport dels amics d’Eurecat. I trobo que més enllà d’algunes innovacions en dispositius, com els mòbils desplegables i els que porten cada vegada més càmeres, sobretot cal destacar que aquest és l’any que els internautes hem pres consciència de l’ús i l’abús de les nostres dades personals per part d’uns gegants digitals privats a qui proporcionem alegrement informació sense saber exactament què en fan i sense que els governs acabin de trobar la manera de regular-ho.

I parlant de governs, al 2019 també s’ha consagrat la tecnopolítica, entesa com la batalla entre blocs econòmics per la supremacia tecnològica i amb l’assetjament de Donald Trump -justificat o no- a l’empresa xinesa Huawei com a cas més visible. Una de les conseqüències que ja veiem és una progressiva balcanització de la xarxa: a la Xina no només tenen una internet pròpia molt integrada en la societat gràcies als telèfons mòbils, sinó que d’aquí a tres anys no es podran fer servir ordinadors ni programari occidental. Fa només uns dies, Rússia va fer un assaig de desconnexió total del país de la resta del món. I cada vegada són més habituals les intervencions dels governs tallant ocasionalment l’accés dels ciutadans a internet per dificultar que es coordinin per protestar, com l’India va fer fa pocs dies.

Seguint amb la connectivitat, al 2019 s’ha fet realitat la 5G, la cinquena generació de telecomunicacions mòbils, que representa un salt tecnològic (més velocitat, més agilitat, més capacitat) però conviurà amb la 4G durant molt de temps, perquè les telefòniques encara no veuen el negoci de la 5G i només la desplegaran allà on puguin vendre-la a empreses, que per primera vegada en la història dels mòbils seran els clients més importants, quan amb la 3G i la 4G ho havien estat els usuaris particulars. Mentrestant, algunes operadores han començat a fusionar-se entre elles, i les que no s’han posat d’acord per rebaixar costos compartint antenes.

La tecnologia també ha revolucionat el món de l’automoció. Hi ha qui lamenta que els cotxes sense conductor encara no han arribat, però els convencionals ja són força autònoms: entre el canvi automàtic, el control adaptatiu de creuer i altres sistemes d’assistència a la conducció, la majoria dels conductors ja tenen tota l’autonomia que volen.

Per altra banda, les vendes de cotxes elèctrics segueixen creixent, i alguns països han anunciat que en algun moment de la pròxima dècada prohibiran la venda de cotxes de combustió. Però aquesta electrificació també ha començat a mostrar els seus punts febles: la disponibilitat de primeres matèries per fabricar bateries, la capacitat per fer-ho i la viabilitat d’ampliar les xarxes elèctriques per carregar totes aquestes bateries sobre rodes.

A partir de dijous, ja dins l’any 2020, cada nit observarem l’evolució de tot plegat i estarem atents a les sorpreses que ens porti la indústria de la tecnologia. Fins aleshores, que tingueu una bona entrada d’any.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.