fbpx

Té sentit gastar-se un dineral en una tele 8K si no hi ha programació amb aquest format?

albert_cuesta, catalunya_ràdio

A la crònica diària de la fira CES d’electrònica de consum hi ha realitat paralela, televisors 8K i poc interès per la 5G, però també hi surt la família Trump.

Hi surt perquè una de les protagonistes d’ahir va ser Ivanka Trump. La filla i assessora del president dels Estats Units va anar al CES a fer això que fan ara els polítics: predicar l’alfabetització digital i la digitalització dels llocs de treball i dels serveis de l’administració pública. Altres dones del sector tecnològic havíen reclamat a l’organització si no havien trobat ningú millor per representar-les i algunes van arribar a proposar un boicot de l’acte. Però Trump se’n va sortir prou bé.

I als pavellons d’exposició?

Fa uns mesos els televisors de resolució 8K eren molt pocs, però ara totes les marques en tenen. Molts usuaris demanen si té sentit comprar un televisor 8K quan encara no hi ha programació d’aquesta qualitat, el mateix que demanaven quan van sortir els primers aparells 4K. La diferència és que ara els televisors porten intel·ligència artificial que adapta molt millor el contingut convencional a la resolució 8K. I també que ara hi ha una guerra entre plataformes de streaming per produir hores i hores de programació, i molta d’aquesta ja s’està rodant en altíssima resolució. O sigui que la resposta és que sí, ja té sentit comprar un televisor 8K.

Al CES també es parla de la telefonia 5G. Per exemple, Samsung presumeix de ser la marca que més telèfons 5G ven al món. I l’empresa taiwanesa MediaTek ha presentat un xip que permetrà fer mòbils 5G més barats que amb els xips actuals de Qualcomm, Samsung i Huawei. Però faltarà que la gent els compri: a Las Vegas s’ha presentat una enquesta de l’associació GSMA diu que el 75% dels consumidors del món saben que la 5G existeix, però només el 30% dels nordamericans i menys del 20% dels europeus tenen intenció de comprar un mòbil 5G quan hi hagi cobertura a la seva zona. En canvi, gairebé la meitat dels xinesos volen comprar un telèfon 5G tan aviat puguin.

Però el que t’ha impressionat més són les pantalles de realitat paralela.

Saps les pantalles dels aeroports amb les sortides i arribades on costa tant trobar el teu vol? Doncs la companyia aèria Delta ha ensenyat al CES les pantalles que instal·larà a l’aeroport de Detroit, que només li ensenyen a cada passatger la informació que li afecta a ell: una vegada has escanejat la targeta d’embarcament, totes les pantalles que veus et mostren les dades del teu vol, i això per a un màxim de cent persones diferents que miren la mateixa pantalla que tu. Una altra aplicació de la tecnologia seria que dos espectadors d’una pel·lícula al mateix televisor vegin els subtítols en idiomes diferents. I sense haver de posar-se unes ulleres especials.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.