fbpx

L’Efecte 2000 no va ser tan greu com s’esperava, però ara, 20 anys després, sí que podria ser-ho.

Sí, perquè aquell Efecte 2000 torna amb efectes retardats. Potser recordeu que amb el canvi de segle es temia que les aplicacions informàtiques més antigues, programades per comptar les dates amb només dues xifres per estalviar ocupació de memòria, deixessin de funcionar amb el pas de l’any 99 al 00 i es desfermés l’apocalipsi.

En la pràctica això no va passar, però només gràcies a que el 80% dels encarregats de resoldre el problema van optar per endarrerir-lo 20 anys, modificant les aplicacions perquè comencessin a comptar el segle a partir de 2020. És a dir, els anys del 00 al 19 ja serien del 2000 al 2019 i a partir del 21 tornarien a ser 1921.

Per tant, van canviar l’Efecte 2000 per l’Efecte 2020 i ja el tenim aquí: la revista New Scientist recull diversos casos en que sistemes informàtics van deixar de funcionar aquest Cap d’Any de 2020, com les caixes registradores d’un fabricant polonès que han deixat d’imprimir, parquímetres de Nova York que no admeten pagaments amb targeta i companyies elèctriques que han facturat als clients amb data gener de 1920.

I se sap perquè van triar precisament l’any 2020 per la patada efecteendavant?

Perquè l’any que cau exactament al mig de la finestra entre 1920 i 2020 és 1970, la data de referència en molts sistemes operatius, que comencen a comptar la data i l’hora a partir de l’u de gener de 1970. Lògicament els programadors es pensaven que en els 20 anys que es donaven de marge es canviarien tots els ordinadors vells, però això no ha passat i ara tothom a córrer una altra vegada.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta 

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.