fbpx

Els SMS són una bona solució per avisar d’emergències com les de Tarragona? Pse, pse…

message, missatge, mensaje

Crítiques al sistema d’alertes als ciutadans durant l’accident químic d’ahir al Camp de Tarragona. Hi ha qui diu que les sirenes no van funcionar i reclama que s’implantin els avisos per SMS als telèfons mòbils, com ja es fa en altres llocs. Fonts del Govern han dit que ho estudiaran. Veus possible fer-ho aviat?

Com bé dius, hi ha llocs del món on els serveis d’emergència ja notifiquen les alertes a tots els mòbils que hi ha en una zona. Ho fan entre altres els Estats Units, Canadà, el Japó per als terratrèmols, Taiwan, Xile i alguns estats europeus com Holanda, Lituània, Rumania, Grècia ho ha estat provant en una part del país i Itàlia té previst introduir-ho aquest 2020. Aquí en canvi l’administració està pendent de transposar el Codi Europeu de Comunicacions Electròniques, que estableix el 21 de juny de 2022 com a data límit per desplegar el sistema, de manera que encara podríem trigar dos anys i mig a tenir-lo.

Però ara ja es poden enviar SMS massius, no?

Sí, però no són el millor sistema. Per una banda, per respectar la protecció de dades només rebrien els SMS d’alerta els ciutadans que es donessin d’alta prèviament. I per l’altra, les xarxes no tenen capacitat per enviar milions de SMS amb prou rapidesa.

A tots els països que hem dit, es fa servir un altre sistema anomenat Cell Broadcast, inclòs en totes les generacions de telefonia des de la 2G, que permet enviar directament a tots els telèfons actius d’una zona concreta missatges molt més llargs que els 160 espais d’un SMS, en diversos idiomes, amb confirmació de la recepció i amb cinc nivells diferents d’alerta, des del mínim per a simulacres fins al de casos extrems com un huracà o un atac terrorista. També es contemplen amenaces menys greus, missatges informatius de protecció civil i el cas específic de localitzar una criatura perduda. Aquest sistema és el que s’acabarà desplegant a tota Europa.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.