fbpx

Hatsune Miku, la cantant virtual que fa bolos amb una veu “fabricada” a la UPF

Hatsune_Miku

Aquesta és Hatsune Miku, la cantant virtual que està actuant ara mateix al Palau Sant Jordi. Ve del Japó, però la seva veu és catalana.

Exactament. La gira mundial d’aquest personatge que arrossega multituds passa avui per Barcelona i és una mica com si hagués tornat a casa, perquè la veu que sentiu està creada al Grup de Tecnologies Musicals de l’Universitat Pompeu Fabra.

Hatsune Miku es presenta a l’escenari en forma de projecció tridimensional acompanyada per un grup de músics humans. Els seus pares són l’empresa japonesa Crypton Future Media, que l’any 2007 van fer servir l’aplicació Vocaloid de Yamaha per posar-li veu. Però aquest Vocaloid es basa en la recerca de síntesi de veu feta a l’UPF, en el marc de la col·laboració que el centre manté amb Yamaha des de fa 22 anys.

Hatsune Miku té una gran comunitat de fans al Japó, que componen cançons i vídeos amb Vocaloid i les comparteixen, fins al punt que el personatge les inclou en alguns concerts.

L’UPF explica que des que apliquen tècniques d’intel·ligència artificial al programa, les veus de Vocaloid poden reproduir els matisos de qualsevol cantant humà. De fet, la televisió pública japonesa va celebrar fa poc el 30è aniversari de la mort de la cantant Hibari Misora sintetitzant-la a partir d’imatges d’arxiu i posant-li veu amb el mateix Vocaloid que aquesta nit està cantant a Barcelona.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.