fbpx

El sector turístic comptarà amb el CoE in Tourism Innovation, un centre d’excel·lència per afavorir la innovació, la sostenibilitat i la competitivitat

Coe_tourism_innovation, eurecat

También puedes leer este artículo en: Español

El sector turístic comptarà amb el centre d’excel·lència CoE in Tourism Innovation, una iniciativa público-privada que té l’objectiu d’afavorir la innovació, la sostenibilitat i la competitivitat de les destinacions i de les empreses, mitjançant activitats d’investigació aplicada, innovació, transferència del coneixement i serveis d’intel·ligència competitiva.

El CoE in Tourism Innovation, que s’ha presentat avui a l’auditori de La Pedrera-Casa Milà a Barcelona, està promogut pel centre tecnològic Eurecat amb la col·laboració de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, de les quatre diputacions catalanes, dels ajuntaments de Barcelona i Vila-seca i d’empreses líders del sector. La iniciativa s’adreça a tota la cadena de valor del sector turístic i a les empreses vinculades, i també al conjunt de la societat i als habitants de les destinacions turístiques.
Entre els promotors del CoE in Tourism Innovation figuren Barcelona Turisme, l’Agència Catalana de Turisme, L’Aquàrium de Barcelona, Avant Grup, Avoris, Baqueira/Beret, Best Hotels, CaixaBank, CONFECAT, Fira de Barcelona, La Pedrera-Casa Milà, Grupo Julià, Guitart Hotels, La Roca Village, MedPlaya, Oh!Tels, PortAventura World, ROC Roi i Sangulí Salou.

En paraules del director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Octavi Bono, que ha clausurat l’acte de presentació, “la innovació és un dels reptes que afronta el sector turístic de forma global i que nosaltres també tenim identificat i tractem al nostre Pla estratègic”. “Ens cal crear cultura innovadora a les nostres organitzacions i, de manera especial, afavorir la configuració de nous espais socials que siguin terrenys adobats per la innovació, identificant necessitats dels agents, pensant en solucions, col·laborant, creant aliances i provocant sinèrgies entre els principals actors”.

Per al president d’Eurecat, Xavier Torra, que ha obert l’acte, “és clau llegir correctament els desafiaments i les oportunitats i és aquí on el CoE in Tourism Innovation jugarà un paper clau en la transformació del turisme, des d’una gran varietat de perspectives diferents i multidisciplinars”.

D’acord amb el gerent del CoE in Tourism Innovation, Ignacio de las Cuevas, el centre d’excel·lència “esdevindrà un espai per intercanviar informació i per detectar oportunitats, amb l’objectiu de definir conjuntament solucions als reptes de l’activitat”.
En aquesta línia, el CoE in Tourism Innovation “vol ser un referent clar internacionalment en l’àmbit de la innovació tecnològica i la transferència de coneixement en el sector turístic, així com en l’anàlisi de l’activitat turística i la prescripció de polítiques i instruments del i per al sector”, destaca el director del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, Salvador Anton Clavé.

“Per a l’Ajuntament de Barcelona, el CoE està cridat a ser un instrument clau per afrontar algunes de les línies prioritàries marcades des del Govern municipal i afrontar el desenvolupament tecnològic necessari per aconseguir una bona gestió del turisme a la ciutat”, afirma el director de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Suñol, qui subratlla l’aposta “per esdevenir una smart destination a partir del desenvolupament de nous sistemes d’informació i comercialització de l’oferta  turística, també per optimitzar els fluxos turístics, afavorir-ne la redistribució i adequar de la manera més acurada possible l’oferta i la demanda”. Segons Suñol, “és aquí on hi jugarà un paper clau la participació en el CoE, com a centre d’innovació tecnològica i també la implicació del sector privat i operadors turístics”.

La presentació ha comptat amb una vídeo-ponència de Natalia Bayona, experta sènior en Innovació i Transformació Digital de l’Organització Mundial del Turisme, que ha parlat, entre d’altres temes, dels reptes de la Innovació Turística per 2020 i de la importància dels ODS en el turisme, així com el paper clau dels partenariats turístics.

“La complexitat del turisme, des de la gestió de les destinacions a la dels serveis turístics, passant per la captació i fidelització dels visitants, requereix una alta capacitat d’anàlisi que anticipi les qüestions a enfocar i de síntesi, per generar respostes adequades en temps real, gràcies a la tecnologia digital. Aquests reptes només els podrem assolir de manera transversal i col·lectiva: el CoE en Turisme és el camí”, recalca el diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, Juan Luis Ruiz.

Per a la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Marta Farrero, el centre d’excel·lència CoE in Tourism Innovation neix com “un instrument clau per un dels reptes que urgeix atendre, tant des de l’àmbit públic com privat: el de generar, ordenar i compartir coneixement i informació, en relació al conjunt de l’activitat turística a Catalunya”. En aquest sentit, “compartir aquest coneixement, i fer-ho de manera eficaç, és bàsic per afrontar la millora de la competitivitat, la gestió eficient, la innovació i la sostenibilitat que el nostre sector reclama”.

“Estem convençuts que el CoE in Tourism Innovation ens pot ser de gran ajut per assolir alguns dels nous reptes que tenim plantejats actualment a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida vinculats amb el nostre Pla Estratègic, el qual basa el nou model de gestió sostenible de desenvolupament turístic de la nostra demarcació en quatre eixos vertebradors que són l’excel·lència, la responsabilitat social, l’ecologia i la innovació”, manifesta la diputada de la Diputació de Lleida Rosa Maria Perelló.

“El sector turístic públic i privat de la demarcació de Girona treballen conjuntament per desenvolupar una estratègia de promoció des de fa molts anys, però per a una millor competitivitat de la destinació Costa Brava – Pirineu de Girona ens cal també participar en iniciatives com el COE in Tourism Innovation, on els elements com la innovació, el coneixement i la sostenibilitat tenen un paper clau”, apunta el vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jordi Masquef i Creus.

Igualment, la regidora d’Innovació i Turisme de l’Ajuntament de Vila-seca, Cristina Cid, considera que “la creació del Centre of Excellence in Tourism Innovation en un dels centres tecnològics més importants d’Europa, Eurecat, suposarà una millora en el posicionament estratègic de Vila-seca com a destinació de referència en l’aplicació de tecnologies innovadores i nous coneixements en l’àmbit del turisme, la cultura i l’oci”.

El CoE in Tourism Innovation neix amb la finalitat de potenciar la innovació i el desenvolupament tecnològic com a instruments per a l’eficiència en la gestió, d’impulsar la generació de projectes innovadors i de fomentar la internacionalització de les solucions desenvolupades, mitjançant la col·laboració amb empreses i organitzacions capdavanteres internacionalment. A més, afavorirà l’intercanvi de coneixement i la generació de noves iniciatives amb un programa regular d’activitats de promoció i de divulgació, publicacions i esdeveniments de referència i donarà suport a destinacions i empreses en la planificació estratègica, sostenible i responsable de productes, serveis i polítiques.

Amb la vocació de generar un entorn excel·lent per a la creació de valor mitjançant l’R+D+I en turisme, el nou centre abordarà cinc àmbits de treball centrats en la innovació, la responsabilitat i la sostenibilitat, els sistemes d’intel·ligència turística, la transformació digital i el talent.

Més d’un 11 per cent del PIB i prop del 14 per cent de l’ocupació

El sector del turisme representa el 10 per cent del PIB mundial. A Catalunya, suposa més de l’11 per cent del PIB i prop del 14 per cent de l’ocupació, amb més de 400.000 llocs de treball, segons les dades recollides en el Pla de Màrqueting Turístic de Catalunya 2018-2022.

De cara als propers anys, afronta els reptes d’un major dinamisme vinculat a un increment de la descentralització, de la diversificació, de la desestacionalització i dels ingressos; d’una major aposta per la sostenibilitat, amb la minimització de l’impacte social i una millor gestió de les capacitats, i d’un augment de la innovació que inclogui diversitat de segments, productes i mercats, la incorporació de tecnologies i l’emprenedoria.

Eurecat
CoE in Tourism Innovation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.