Brussel·les vol que Europa sigui sobirana en tecnologia

Avui la presidenta de la Comissió i els comissaris Vestager i Breton han presentat la proposta d’estratègia digital europea, centrada en l’ús de les dades i de la intel·ligència artificial. Es volen establir incentius perquè empreses i administració pública comparteixin informació per aconseguir els grans conjunts de dades que calen per entrenar els algoritmes d’automatització i anàlisi. Per exemple, es vol afavorir que els hospitals europeus aportin dades sanitàries a bases de dades clíniques compartides que serveixin a tots els centres de recerca mèdica d’Europa. Però fer-ho respectant els principis de protecció de dades personals i manteniment de la competència que als EUA i a la Xina s’ignoren tan sovint. A més de la salut es vol incidir també en les indústries de fabricació, en els serveis de mobilitat i en les polítiques mediambientals. La vicepresidenta Vestager també vol crear una plataforma paneuropea de serveis al núvol federant les que hi hagi en cadascun dels estats, però no em queda clar si això inclou també els centres de dades que gegants ianquis com Amazon, Microsoft i Google ja tenen a Europa.
En matèria d’algoritmes, la Comissió proposa que els sistemes d’intel·ligència artificial per a sanitat, policia i transport hagin de complir criteris de transparència, traçabilitat i garantir la supervisió humana. També que les dades que serveixin per entrenar aquests sistemes no tinguin biaixos, per tal d’evitar casos de discriminació i el respecte dels drets fonamentals. I que les autoritats puguin verificar i certificar les dades dels algoritmes igual que ha jo fan amb els cotxes, els cosmètics i les joguines. I no s’arriba a aplicar cap moratòria als sistemes de reconeixement facial, però es convoca un debat sobre els casos en què estan justificats.
Com ho portaran a la pràctica?
A l’estil europeu. Ara la Comissió obre una consulta pública sobre la proposta. A final d’any hi haurà un esborrany definitiu. I després el Parlament i el Consell Europeu hi hauran de dir la seva. Veurem quantes d’aquestes bones intencions sobreviuen.
Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.