fbpx

Reconeixement facial, virus informàtics i Larry Tesler

reconocimiento_facial

Mascaretes que no enganyen el reconeixement facial.

Fa uns dies explicàvem que molts xinesos es troben que no poden obrir la porta de casa, pagar a les botigues o desblocar el mòbil perquè la mascareta que porten per protegir-se del coronavirus els fa irreconeixibles per a les càmeres de reconeixement facial. Doncs hi ha una empresa que ha trobat la solució: mascaretes personalitzades amb la teva cara. Els envies una foto teva i et tornen una mascareta que porta impresa la imatge del teu nas, els teus llavis i la teva barbeta, de manera que recuperes el teu aspecte sense haver de desprotegir-te. El problema és que el fabricant no pot servir les comandes perquè no hi ha existències de mascaretes per personalitzar-les.

I ara parlem d’una altra mena de virus, els informàtics. Concretament d’un antivirus gens de fiar.

Es tracta de l’aplicació Avast (amb be baixa). Fa unes setmanes d’ha descobert que el seu fabricant, una empresa txeca, havia venut a anunciants, mitjançant una filial, els historials de navegació web de 100 milions d’usuaris de l’antivirus. I és que pocs programes dels que t’instal·les a l’ordinador o al mòbil tenen tant d’accés al contingut com un antivirus. I Avast aconseguia així fer negoci fins i tot amb la versió gratuïta de l’antivirus.

Acabem amb un comiat: ha mort el creador de la funció de copiar i enganxar

Es deia Larry Tesler i havia estat director científic d’Apple, però a finals dels anys 70 del segle passat treballava al mític laboratori de recerca de Xerox a Palo Alto. Allà va crear un processador de textos anomenat Gypsy, el primer que et deixava seleccionar un fragment de text i traslladar-lo a un punt diferent del document. Aquesta funció va ser adoptada ràpidament per tots els sistemes operatius, des del Mac fins a Windows passant per Linux i tots els de mòbil. L’invent de Tesler és molt pràctic, i és veritat, però també ha facilitat que molta gent, inclosos alguns periodistes, visquin de saltar-se la propietat intel·lectual dels altres.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.