fbpx

Huawei passa de la capital mundial dels mòbils

L’empresa xinesa Huawei, el principal fabricant mundial d’equipament de telecomunicacions, ha anunciat aquest divendres que ha triat França per construir la seva primera fàbrica a Europa. La nova instal·lació representarà una inversió de més de 200 milions d’euros i crearà 500 llocs de treball directes, que es dedicaran a produir equips per a xarxes de mòbil 4G i 5G, per un valor estimat de 1.000 milions d’euros anuals.

L’operació, que Huawei havia anticipat fa unes setmanes sense concretar el lloc, forma part de la campanya de l’empresa xinesa per apaivagar les reticències de les operadores i els governs europeus a adoptar els seus productes en els futurs desplegaments de xarxes, davant l’assetjament del govern d’EUA que acusa Huawei de ser un cavall de Troia de la Xina per manipular les infraestructures crítiques d’altres estats. Fabricant a Europa -el seu principal mercat fora de la Xina- precisament els seus equips de 5G, la firma pretèn aportar confiança: la fàbrica inclourà un centre de proves i demostracions obert a tercers.

Com a ciutadà europeu em satisfà que Huawei posi un peu industrial a Europa, on tenen la seu els seus dos rivals principals: la sueca Ericsson i la finesa Nokia. Però com a ciutadà català m’amoïna que aquesta nova fàbrica no hagi vingut a Catalunya, un territori europeu que podria haver-la acollit de manera natural. Barcelona presumeix de ser la capital mundial del mòbil -una distinció que la GSMA concedeix a canvi d’una substancial compensació econòmica- i tant l’anomenat “ecosistema emprenedor digital” de la ciutat com les autoritats porten dies traient pit per haver organitzat l’endogàmica trobada Tech Spirit, que ha reunit inversors i empreses incipients locals en substitució del cancel·lat 4YFN. Però quan una de les principals tecnològiques del món es planteja fer una inversió industrial de tecnologia punta, acaba escollint l’estat veí perquè “té una infraestructura industrial madura i una força laboral altament qualificada”, a més d’una situació geogràfica ideal. Nosaltres som prou bons per allotjar, donar de menjar i entretenir centenars de milers de visitants del sector, però quan es tracta de produir tecnologia tangible, la nostra relació privilegiada amb les tecnologies avançades compta més aviat poc.

Encara no he aconseguit esbrinar si la filial espanyola de Huawei ha intentat atreure la nova fàbrica cap a l’estat ni si, de fer-ho hagués apostat específicament per una ubicació catalana. D’acord, Huawei acaba d’obrir a la plaça de Catalunya de Barcelona la seva segona botiga emblemàtica de mòbils a Espanya, però no podia ser d’altra manera: els consumidors catalans som el 20% del mercat estatal.

Respecte a la Generalitat, el departament d’Economia d’Empresa i Coneixement m’assegura que manté “força relació amb Huawei Europa” i que l’empresa “coneix perfectament les virtuds de l’ecosistema d’innovació i recerca de Catalunya”, però declina concretar si van intentar atreure la inversió de Huawei cap aquí. Si van fer-ho, és preocupant que no ho hagin aconseguit. I si no van fer-ho, encara m’amoïna més.

(Ahir vaig comentar aquest afer breument a la secció diària del Catalunya Nit de Catalunya Ràdio. Podeu escoltar-ho a continuació, i aprofito per proposar-vos que us subscriviu al podcast.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.