fbpx

Més Roba Estesa i menys Beyoncé

musica_streaming

También puedes leer este artículo en: Español

No és cap novetat que la venda de música en suports físics està ferida de mort. Les xifres més recents de la RIAA, l’associació d’empreses fonogràfiques dels EUA, en donen testimoni. L’any passat s’hi van despatxar només 46,5 milions de CD, el nivell més baix des del 1986 i una caiguda del 95% respecte als més de 900 milions d’unitats anuals que es van arribar a vendre el 1999 i el 2000.

Aquella època també va marcar el punt àlgid de la facturació en música enregistrada: 22.400 milions de dòlars l’any 1999, majoritàriament en CDs i amb una petita proporció, encara, de cassets. Des d’aleshores es van anar incorporant suports nous com les descàrregues digitals i els politons per a mòbil, però el volum de vendes va continuar caient fins al mínim històric de 7.200 milions de dòlars registrat l’any 2014. Però gràcies als serveis de música en streaming el negoci torna a anar a l’alça i l’any passat ja va representar, segons la mateixa RIAA, 11.100 milions.

Els consumidors de música enregistrada ja gairebé no en comprem (ni en pirategem). Senzillament lloguem l’accés a àmplies fonoteques de milions de cançons pagant una quota mensual a Spotify o Apple Music. Inicialment els artistes pensaven que això frenaria la seva caiguda d’ingressos, però aviat van descobrir que els únics que guanyaven diners amb l’ streaming eren les superestrelles amb centenars de milions de reproduccions. El servei francès Deezer acaba de fer un moviment que pretén corregir aquesta desigualtat: en comptes d’acumular les quotes de tots els abonats en una bossa única que es distribueix proporcionalment al total de reproduccions de la plataforma, a partir d’ara repartirà el que paga cada usuari només entre els artistes que aquest usuari escolta: si soc fan de les Roba Estesa o de Quimi Portet, aquests rebran més dels meus 10 euros que Beyoncé o Rosalía, que no escolto mai. Un model a seguir.

Publicat al diari Ara
20200301

Subscripció a albertcuesta.com per correu electrònic.

Si vols rebre per correu electrònic els meus articles, pots subscriure't aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

1 Response

  1. 18 de March de 2021

    […] Spotify, tan dominant com injusta. La gran majoria del que factura la música enregistrada ja procedeix del consum via streaming. Spotify, la plataforma líder, ha obert la web Loud & Clear (via) on presumeix de portar repartits més de 23.000 milions de dòlars entre els propietaris de drets (inclosos més de 5.000 milions l’any passat) i dóna xifres com que hi ha més d’1,2 milions d’artistes amb més de 1.000 oients i que 870 d’ells han recollit més d’un milió de dòlars en royalties. Però la plataforma no entra a fons en l’autèntic problema: la majoria dels diners se’ls emporten les grans estrelles, perquè totes les quotes dels usuaris van a un pot únic que es distribueix segons la quantitat d’audicions. Semblen molt més justes les propostes Fan Powered Royalties de SoundCloud i User Centered Payment System de Deezer, que distribueixen les teves quotes només entre els artistes que tu escoltes. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.