fbpx

Els algoritmes ja “espanten” fins i tot els seus creadors

intel·ligencia_artificial_AI

Ahir i avui s’ha fet a Barcelona un congrés sobre Intel·ligència Artificial i Drets Humans, convocat pel Síndic de Greuges de Catalunya, on els defensors del poble de diversos països han debatut amb experts sobre l’ètica dels algoritmes. Tothom coincideix en que cal legislar sobre aspectes com la transparència, perquè puguem saber per quin motiu una màquina ha pres una decisió que ens afecta. David Cabo, de la Fundación Ciudadana Civio, explica el cas del sistema que les companyies elèctriques espanyoles fan servir per decidir a quins abonats apliquen la tarifa reduïda per a consumidors vulnerables, i que l’està denegant a clients que hi tindrien dret. Civio ha demanat examinar el codi de l’algoritme, però l’administració no li deixa veure malgrat estar desenvolupat amb fons públics. El cas es troba en fase de recurs judicial.

Tot i això, i els casos d’algoritmes abusius que tots tenim al cap, el representant d’IBM demanava que no es posi totes al mateix sac totes les empreses que fan servir la intel·ligència artificial, perquè n’hi ha com la seva que apliquen codis ètics propis. Però el filòsof Daniel Innerarity recordava que això també pot ser un problema perquè ha comptat més de 80 codis ètics diferents, que algú potser hauria d’unificar.

Haurem d’estar alerta, perquè algunes veus autoritzades creuen que la intel·ligència artificial està desfermada. Sense anar més lluny, el creador del principal algoritme de detecció d’objectes, anomenat YOLO, reconeixia fa uns dies a Twitter que ha deixat de fer recerca en visió per computador perquè es veu incapaç d’ignorar les aplicacions militars i la invasió de la privadesa que la seva creació ha permès.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.