fbpx

Per fi ha arribat la innovació tecnològica

genaker_ptt

También puedes leer este artículo en: Español

De fa uns anys, una part considerable de la nostra societat, inclosos amplis sectors econòmics, polítics i mediàtics, s’ha instal·lat còmodament en la confusió de considerar “innovació tecnològica” qualsevol model de negoci basat en una aplicació mòbil que serveixi per a operacions tan trivials com intentar encolomar-li a algú prou desesperat les andròmines que et fan nosa a casa, o bé aconseguir que un pobre xaval en bicicleta -cobrant una misèria i sense cap xarxa de protecció social- et porti a casa el sopar perquè et fa mandra aixecar el cul del sofà. Uns serveis que, a més, ja portaven temps funcionant en altres països.

En canvi, entre tantes rondes d’inversió nostrades, aquesta setmana ha passat relativament desapercebuda una operació de pes que sí que és de tecnologia punta. L’empresa sueca Ericsson, el segon subministrador mundial d’equipaments per a xarxes de telecomunicacions, ha comprat la firma catalana Genaker, fundada l’any 2004 per exempleats de l’antic centre de R+D de Nokia a Barcelona. Genaker, amb 30 empleats que ara passaran a ser-ho d’Ericsson, està especialitzada en MC-PTT, sigles angleses de Mission critical push-to-talk. Aquesta tecnologia permet fer servir les xarxes mòbils convencionals i els seus terminals per a comunicacions crítiques, i aspira a substituir els walkie-talkies que fan servir els cossos de policia i de bombers.

Actualment aquests dispositius funcionen sobre una xarxa de ràdio separada que es diu Tetra, però la tendència és a canalitzar aquestes transmissions també sobre les xarxes de mòbil. La Comissió Europea va subvencionar en el seu moment amb 1,3 milions d’euros els desenvolupaments PTT de Genaker, que ara han despertat l’interès d’Ericsson per ampliar aquest segment de negoci. Ens hauria d’enorgullir que hagin vingut aquí a buscar, en aquest cas sí, la tan publicitada innovació tecnològica.

Publicat al diari Ara
20200315

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.