fbpx

Orange i MásMóvil es salten la centralització estatal de recursos contra el virus. No totes les mascaretes són iguals.

sanitat_tauletes

Les dues telefòniques han anunciat avui que cediran dispositius i connectivitat als pacients ingressats pel coronavirus: la primera aportarà 2.200 tauletes Huawei connectades per 4G i la segona 2.000 telèfons Samsung més 400 routers wifi amb veu i dades, perquè tant els malalts com el personal sanitari pugui comunicar-se amb la família des de l’hospital.

L’acció és admirable, però m’ha cridat l’atenció que els aparells vagin en els dos casos directament a hospitals de la Comunitat de Madrid. Fins a cert punt és comprensible, perquè Madrid és fins ara la regió més castigada i perquè les empreses implicades són d’allà. Però d’aquesta manera s’estan saltant la pretensió del Gobierno Sánchez de centralitzar la gestió dels recursos per combatre la pandèmia. I a les altres comunitats, on les operadores també tenen clients, aquestes aportacions directes a la de Madrid podrien ser considerades un greuge comparatiu.

He parlat amb una de les empreses i m’han assegurat que en els pròxims dies faran accions similars en altres llocs de l’estat, però d’entrada sembla que Díaz Ayuso va guanyant en el campi qui pugui entre presidents autonòmics.

No totes les mascaretes són iguals.

Els investigadors de l’UPC desaconsellen l’ús de mascaretes domèstiques si no és en casos d’extrema necessitat. Però com que ara aquest element bàsic de protecció va molt escàs, empreses, entitats i particulars de molts municipis s’han organitzat per confeccionar mascaretes temporals. Per això el centre tecnològic Eurecat ha organitzat als seus laboratoris de Sostenibilitat a Manresa, de Biotecnologia a Reus i al centre d’Applus a Bellaterra una xarxa d’assaig per verificar si els teixits i els filtres d’aquestes mascaretes sense homologació formal compleixen uns requisits mínims d’eficàcia en termes de filtració, respirabilitat i neteja.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta 
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.